in

Slučaj PKB iliti otimanje državne zemlje

Ugrožena likvidnost PKB-a, dug deset milijardi dinara - 28.11.2013

Početna cena PKB -a je 154 miliona EUR-a a, izmedu ostalog i 17.677 hektara zemljista, čija je tržišna vrednost oko 200 miliona EUR-a. Ukupna procenjena vrednost imovine PKB -a je 303,9 miliona evra.

Aleksandra Damjanović je jedini Državni sekratar na svetu koji samo svojim potpisom dodeljuje stotine hiljada hektara najbolje zemlje na svetu. Osnovno pitanje je da li Ona ima za to ovlaštenje!? Da li Zorana Mihajlović, koristi Aleksandru Damjanović kao svoj „paravan“ za najveće manipulacije državnom i zadružnom zemljom!?

Agencija za privatizaciju objavila je danas javni poziv za prodaju imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB), a pocetna cena je 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine – oko 154 miliona evra.

Kako je objavljeno na sajtu Agencije za privatizaciju, prodaja ce biti obavljena metodom prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, a otvaranje ponuda je 2. marta 2016. godine.

Rok za podnosenje prijava za ucesce u postupku nadmetanja za imovinu PKB-a je 29. februar 2016. godine.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je Tanjugu da Grad želi da nađe partnera, preduzehce koje se bavi tim poslom, i koje će uložiti novac kako bi PKB mogao efikasnije i bolje da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

sinisa-mali-bgd-2016

„Moramo da nađemo investitora, kako bismo obezbedili ljuima koji tamo rade sigurno radno mesto. To je projekat koji je za nas veoma važan, PKB ne stoji dobro, bez obzira šta pričaju sindikati, mi ga subvencionišemo i želimo da nađemo partenra“, rekao je Mali Tanjugu podsetivši da je PKB na spisku za privatizaciju koji je definisala Vlada Srbije.

Ukoliko se partner ne pronađe, to će biti veliki problem, jer zaštita preduzeća u restrukturiranju prestaje u maju naredne godine.

„Samo prošle nedelje dobili su pozajmicu od oko 150 miliona dinara. Stalno pokušavamo da pokrijemo taj nedostatak likvidnosti koji imaju i važno je da nađemo partnera“, zaključio je gradonačelnik.

Zainteresovani kupci duzni su da uplate depozit u vrednosti 34,5 miliona evra.

Kako se navodi, pravo učešća u postupku imaju domaća pravna lica koja su registrovana za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, uzgoj muznih krava, a ciji je prihod od poljoprivredne delatnosti najmanje 50 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Takode, na prodaju je ponuđen deo stalne imovine i promenljiva imovina PKB-a.

Prodaje se izmedu ostalog i 17.677 hektara zemljista u opstinama Palilula, Surcin i Zrenjanin, gradevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, udeli PKB-a u pojedinim preduzecima EKO-LAB, PKB Agroekonomik Institut za naucnoistrazivacki rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivredna avijacija PKB, Veterinarska stanica PKB.

Procenjena vrednost promenljive imovine PKB-a na kraju 2014. godine iznosila je 39,6 miliona evra, a stalne imovine 303,9 miliona evra.

Izvor: Udruženje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Kako su ploče Studija B završile u magacinu u Borči?

Udes u Padinskoj skeli, LOBI

Nakon udesa u Padinjaku jedan auto završio u trafici (FOTO)