Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Šakali se nastanili u šumama leve obale

Šakali se nastanili u šumama Pančevačkog rita

u Vesti od
Tara – T2

Zavod za zaštitu prirode Srbije upozorio je da su se šakali nastanili u šumama Pančevačkog rita te će predložiti osnivanje službe za bezbedno hvatanje divljih životinja zalutalih u grad i njihovo vraćanje u prirodu.

Šakali su se nastanili u šumama Pančevačkog rita ali često pojava jeste i zloslutno zavijanje šakala, koje ne dopire iz šume, nego sa obližnjih ulica. Šakal se čuje na četiri kilometra i ne želi, u principu, da uzme strvinu stariju od jednog dana. Ovaj predator želi da oseti svežu krv.

Šakali najveću štetu nanose lovcima jer je za njih šakal nešto slično korovu u poljoprivredi. On uspešno pronalazi i uništava lanad pa je preteća opasnost po lovište i lovno gazdovanje jer smanjuje prirast srneće divljači.

Zanimljivo:  Leva obala zabelela, uskoro jače padavine, grejanje 24 časa

Međutim, usled nedostataka hrane u šumama zveri se sve češće mogu videti i tamo gde ima ljudi i u prigradskim naseljima.

„Izuzetno su prilagodljivi i njihov broj raste iz godine u godinu. Opasno je što su počeli da se približavaju obodima naselja jer ne prezaju da napadnu domaće životinje a pritom su potencijalni prenosioci bolesti. Najpre besnila”, ističu lovočuvari.

Sinoć u Borči uhapšen diler heroina - 11.03.2014

Neverovatan podatak je da u okolini Beograda – oblast Pančevački rit, ima 92 kilometra nasipa i plavne zone Dunava i Tamiša, koja je širine od 300 m do dva kilometra, najčešće neprohodna i gusto obrasla topolom, vrbom, jasenom, puzavicama, kupinom i trskom tako da šakale imate na ne više od dva kilometra udaljene vazdušnom linijom od centra grada.

Zanimljivo:  U Padinskoj Skeli od sutra turnir u malom fudbalu, kao sećanje na stradalog vatrogasca

Šakali su našli utočište u šumama Pančevačkog rita pa ukoliko čujete zlosutno zavijanje, nemojte biti iznenađeni.

Foto: Nikola Đokić

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh