Šakali se nastanili u šumama Pančevačkog rita - www.lobi-info.rs

Šakali se nastanili u šumama Pančevačkog rita

2 minuta za čitanje
Šakali se nastanili u šumama leve obale
Šakali se nastanili u šumama leve obale

Zavod za zaštitu prirode Srbije upozorio je da su se šakali nastanili u šumama Pančevačkog rita te će predložiti osnivanje službe za bezbedno hvatanje divljih životinja zalutalih u grad i njihovo vraćanje u prirodu.

Šakali su se nastanili u šumama Pančevačkog rita ali često pojava jeste i zloslutno zavijanje šakala, koje ne dopire iz šume, nego sa obližnjih ulica. Šakal se čuje na četiri kilometra i ne želi, u principu, da uzme strvinu stariju od jednog dana. Ovaj predator želi da oseti svežu krv.

Šakali najveću štetu nanose lovcima jer je za njih šakal nešto slično korovu u poljoprivredi. On uspešno pronalazi i uništava lanad pa je preteća opasnost po lovište i lovno gazdovanje jer smanjuje prirast srneće divljači.

Međutim, usled nedostataka hrane u šumama zveri se sve češće mogu videti i tamo gde ima ljudi i u prigradskim naseljima.

„Izuzetno su prilagodljivi i njihov broj raste iz godine u godinu. Opasno je što su počeli da se približavaju obodima naselja jer ne prezaju da napadnu domaće životinje a pritom su potencijalni prenosioci bolesti. Najpre besnila”, ističu lovočuvari.

Sinoć u Borči uhapšen diler heroina - 11.03.2014

Neverovatan podatak je da u okolini Beograda – oblast Pančevački rit, ima 92 kilometra nasipa i plavne zone Dunava i Tamiša, koja je širine od 300 m do dva kilometra, najčešće neprohodna i gusto obrasla topolom, vrbom, jasenom, puzavicama, kupinom i trskom tako da šakale imate na ne više od dva kilometra udaljene vazdušnom linijom od centra grada.

Šakali su našli utočište u šumama Pančevačkog rita pa ukoliko čujete zlosutno zavijanje, nemojte biti iznenađeni.

Foto: Nikola Đokić

Leave a Reply

Krnjača i sutra bez stuje
Prethodna priča

Prekosutra bez struje delovi Ovče, Borče i Krnjače

Bivšem vozaču Vlade koji usmrtio dete na Pančevcu produžena kazna
Sledaća priča

Produžena kazna pijanom vozaču koji je usmrtio motociklistu na Pančevcu

Poslednje od Vesti