Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Promocija knjige “Mariji Karađorđević- Kraljica Majka” u Ovči

Promocija knjige “ Marija Karađorđević- Kraljica Majka ” u Ovči

u Kultura od
Tara – T2

Udruženje žena “Etno art” i biblioteka “Milutin Bojić” iz Ovče organizuju promociju knjige ” Marija Karađorđević- Kraljica Majka”, koja će se održati u prostorijama nove biblioteke u Ovči u sredu sa početkom u 17h. Gost promocije biće doktorant filološkog fakulteta, Marina Đenadić.

Biblioteka “Milutin Bojić” u Ovči  ugostiće još jednu knjigu “Marija Karađorđević- Kraljica Majka” autora Mr Danica-Kaća Ćolović i njenog sina Srđana Čolovića koju je objavio Arhiv Srbije. Knjiga predstavlja kapitalno istorijsko delo, zanimljivog i lako čitljivog teksta. A svi prisutni imaće mogućnost da čuju mnogo toga o životu Kraljice majke u razgovoru sa autorima i Marinom Đenedić.

‘Knjiga dva autora je celovita i brižljivo napisana monografija, preciznog jezika, sa 40 dokumenata, raznih autentičnih molbi, obaveštenja, novinskih tekstova i 100 fotografija koje prate život kraljice Marije od rođenja, posebno od 1922. godine do njene smrti u Londonu 1961. godine.
Autori sa velikom smelošću dotakli perioda od ubistva kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju do 1939. godine ”jednog otvorenog pitanja kada se narod pitao zašto kraljica Majka nije postala regent”, osvetljavajući i njen odnos sa regentom Pavlom.”
– izjavio je Jovan Pejin, direktor Arhiva.

Zanimljivo:  Planirana isključenja struje u sledećih par dana na levoj obali

Autori knjige su bili inspirisani dotičnom kraljicom jer je pokazala lice humane, divne, posvećene i kulturne žene ali žene koja nije imala ambicije da vlada drugima već je činila dela koje su od nje napravila Kraljicu majku. Najbolji opis kraljice je dao vladika Nikolaj Velimirović :

Promocija knjige “Mariji Karađorđević- Kraljica Majka” u Ovči

Marija Karađorđević je idealna vladarka, nežna majka svojim sinovima, plemenita kraljica koju su svi voleli i koja je bila uzor svojim podanicima, ostala je verna svom karakteru i svom narodu i u teškim godinama izbeglištva na koje je osuđena 1945. godine. U Kraljici Mariji narod je našao ono za čim je žudeo: idealnu vladarku, dobru suprugu, požrtvovanu majku, vrednu domaćicu, dostojanstvenu kraljicu”

Jasno je da knjiga predstavlja veoma važan životopis naše istorijske kulture jer pored biografskih podataka prikazana je kraljičina humanost i dobroćudnost. Prikazan je njen privatni život praćen slikom posvećenog života porodici, dobrotvornim aktivnostima, slika praćena večitom borbom radi poboljšanja uslova života našeg naroda.

Zanimljivo:  Baka Ana i deka Paja iz Ovče, već 70 godina neguju svoj brak

Pozivamo Vas da prisustvujete promociji božanstvene knjige jer je ova knjiga koristan doprinos skromnim znanjima naše javnosti o životu Kraljice majke, Marije Karađorđević. Imala je veoma veliku ulogu u društvenom životu Kraljevine Jugoslavije, saznajte koju. Ulaz je slobodan, dobrodošli!

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Kultura

Idi na Vrh