in

Promocija knjige “ Marija Karađorđević- Kraljica Majka ” u Ovči

Promocija knjige “Mariji Karađorđević- Kraljica Majka” u Ovči
Promocija knjige “Mariji Karađorđević- Kraljica Majka” u Ovči

Udruženje žena „Etno art“ i biblioteka „Milutin Bojić“ iz Ovče organizuju promociju knjige “ Marija Karađorđević- Kraljica Majka“, koja će se održati u prostorijama nove biblioteke u Ovči u sredu sa početkom u 17h. Gost promocije biće doktorant filološkog fakulteta, Marina Đenadić.

Biblioteka “Milutin Bojić” u Ovči  ugostiće još jednu knjigu “Marija Karađorđević- Kraljica Majka” autora Mr Danica-Kaća Ćolović i njenog sina Srđana Čolovića koju je objavio Arhiv Srbije. Knjiga predstavlja kapitalno istorijsko delo, zanimljivog i lako čitljivog teksta. A svi prisutni imaće mogućnost da čuju mnogo toga o životu Kraljice majke u razgovoru sa autorima i Marinom Đenedić.

‘Knjiga dva autora je celovita i brižljivo napisana monografija, preciznog jezika, sa 40 dokumenata, raznih autentičnih molbi, obaveštenja, novinskih tekstova i 100 fotografija koje prate život kraljice Marije od rođenja, posebno od 1922. godine do njene smrti u Londonu 1961. godine.
Autori sa velikom smelošću dotakli perioda od ubistva kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju do 1939. godine “jednog otvorenog pitanja kada se narod pitao zašto kraljica Majka nije postala regent“, osvetljavajući i njen odnos sa regentom Pavlom.”
– izjavio je Jovan Pejin, direktor Arhiva.

Autori knjige su bili inspirisani dotičnom kraljicom jer je pokazala lice humane, divne, posvećene i kulturne žene ali žene koja nije imala ambicije da vlada drugima već je činila dela koje su od nje napravila Kraljicu majku. Najbolji opis kraljice je dao vladika Nikolaj Velimirović :

Promocija knjige “Mariji Karađorđević- Kraljica Majka” u Ovči

Marija Karađorđević je idealna vladarka, nežna majka svojim sinovima, plemenita kraljica koju su svi voleli i koja je bila uzor svojim podanicima, ostala je verna svom karakteru i svom narodu i u teškim godinama izbeglištva na koje je osuđena 1945. godine. U Kraljici Mariji narod je našao ono za čim je žudeo: idealnu vladarku, dobru suprugu, požrtvovanu majku, vrednu domaćicu, dostojanstvenu kraljicu“

Jasno je da knjiga predstavlja veoma važan životopis naše istorijske kulture jer pored biografskih podataka prikazana je kraljičina humanost i dobroćudnost. Prikazan je njen privatni život praćen slikom posvećenog života porodici, dobrotvornim aktivnostima, slika praćena večitom borbom radi poboljšanja uslova života našeg naroda.

Pozivamo Vas da prisustvujete promociji božanstvene knjige jer je ova knjiga koristan doprinos skromnim znanjima naše javnosti o životu Kraljice majke, Marije Karađorđević. Imala je veoma veliku ulogu u društvenom životu Kraljevine Jugoslavije, saznajte koju. Ulaz je slobodan, dobrodošli!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Osnovne škole „Olga Petrov“ i „Vasa Pelagić“ okićene medaljama

    „ Olga Petrov “ zlatna, „ Vasa Pelagić “ srebrna

    Miloš Ninković: Živeo bih i u Borči, sve za titulu!

    Miloš Ninković: Živeo bih i u Borči