in

Problemi zaposlenih u ambulantama Glogonjski i Jabučki Rit, Vrbovsko, Besni Fok, Kovilovo i Dunavac

Juče smo pisali o problemima u Domu zdravlja u Borči pa smo danas otišli korak dalje i kontaktirali ambulante u naseljima koja nemaju pravu zdravstvenu ustanovu. Takođe smo kontaktirali i Dom zdravlja „Milutin Ivković“ na Paliluli, pod kojim sve pomenute ustanove i rade.

Kako zvanično saznajemo iz Doma zdravlja „Milutin Ivković“ na Paliluli: „U toku je reorganizacija zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. U poslednje vreme nas je napustilo 14 doktora. Većina njih je otišla u penziju tako da je došlo do značajnih promena. Ministarstvo zdravlja trenutno propisuje normative za Paliulu. U svim mestima u ambulantama su obaveštenja kada je radno vreme, kao i raspored dežurnog osoblja u tom regionu“, rekla nam je dr Slavica Kalezić-Milošević .

I dodala da su upućeni u problem sa kadrovskim službama i da će gledati da se ti delovi grada ubuduće pokriju sa više doktora.

Proverili smo stanje u ambulatama na levoj obali

Danas smo kontaktirali i ambulante u manjim naseljima na levoj obali, koje su ispomoć domovima zdravlja.

Dušica, medicinska sestra iz Jabučkog Rita, rekla nam je da pre podne radi u Jabučkom Ritu a nakon toga, kako ona kaže, „trči“ u Glogonjski Rit.

„Situacija je vrlo kritična. Ljudi su nezadovoljni i ja ih razumem, ali mi ostajemo tu da se borimo za svoje sugrađane i čuvamo njihovo zdravlje. Ponekad oni imaju toleranciju ali često nisu svesni da i mi zavisimo od autobuskog prevoza koji se ponekad ni ne pojavi“, rekla je Dušica.

„Mi samo možemo da zamolimo ljude da nas sestre razumeju dok se sa više instance ne reši problem. Molili smo da nam se obezbedi bar jedno terensko patronažno vozilo.“

Kakva je organizacija rada u ambulantama Glogonjski rit, Vrbovsko, Besni fok, Kovilovo i Dunavac
U Besnom Foku sa 800 kartona problem je kadra po pitanju lekara a ne medicinskih sestara. Smatramo da je u Vrbovskom malo tri radna dana, u kome ima oko 700 kartona, i da je neophodno uvesti bar taj četvrti dan“, rekla nam je sestra Snežana iz pomenute ambulante.

U Dunavcu su takođe svesni da je pod hitno neophodno napraviti reogranizaciju ali da ni pacijenti, ni sestre nemaju uticaja na to.

Da bi stanovnik Dunavca, naselja koje zvanično pripada Padinskoj Skeli a nalazi se na 30-ak kilometara od centra grada, mogao i nedeljom da primi propisanu terapiju, prinuđen je da promeni tri gradska autobusa i odvoji celo prepodne kako bi stigao u najbližu dežurnu zdravstvenu stanicu u Borči.

U novoj organizaciji rada zbog smanjenog broja lekara radno vreme ambulanti bilo bi sledeće:

GLOGONJSKI RIT – ponedeljak, sreda i petak 11.00-14.30 i četvrtak 7.00-10.30,
JABUČKI RIT – ponedeljak, sreda i petak 7.00-10.30,
VRBOVSKO – utorak, sreda i petak 7.00-10.30,
BESNI FOK – utorak, sreda, četvrtak i petak 11.00-14.30,
KOVILOVO – ponedeljak, utorak i četvrtak 7.00-10.30 i
DUNAVAC – ponedeljak, utorak i četvrtak 11.00-14.30.

Ovim putem želeli bismo da se zahvalimo svim sestrama koje su nam pomogle da dođemo do ovih informacija i ukažemo na probleme na koje pacijenti nailaze. One su pokazale da su humane i  hrabre jer kako kažu, ovaj problem dugo postoji i svi to znaju!

Verujemo da će naše Ministarstvo zdravlja sagledati probleme sa kojima se susreću mesta koja su svakako vredna razvoja i povećanja nataliteta jer su ta deca vredna pažnje bez obzira koliko je veliko ili malo naselje u kom žive a možda su i oni neki budući doktori, sestre ili načelnici.

Smatramo da ako već čekaju na „taj prevoz“ da dođu do posla, svi stanovnici GLOGONJSKOG i JABUČKOG RITA, VRBOVSKOG, BESNOG FOKA, KOVILOVA i DUNAVACA zaslužuju dobru zdravstvenu zaštitu! Možda jedan problem manje.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. “ali mi ostajemo tu da se borimo za svoje sugrađane i čuvamo njihovo zdravlje“

    A bore se tako sto dolaze 20 minuta kasnije na posao iako imaju autobus i koji stize u Jabucki u 10 do 7 i sa kojim bi stizali na vreme.

  2. JABUČKI RIT – ponedeljak, sreda i petak 7.00-10.30,

    Stizu u 7.oo piju kafu do 8.oo neljubazni ,ljuti ,nervozni..treba njih poslati u Urgentni da vide sta je posao no oni vele “ali mi ostajemo tu da se borimo za svoje sugrađane i čuvamo njihovo zdravlje“…ostaju lepo im!!!!

Proslava školske slave Svetog Save u palilulskim školama

Kako su palilulske škole juče proslavile Svetog Savu

Stefanović najavljuje promene o bezbednosti u Borči 29.1.2015.

Stefanović najavljuje promene o bezbednosti u Borči