in

Poznato kada će biti završen novi dom zdravlja u Borči

Radovi na izgradnji novog doma zdravlja u Borči trebalo bi da počnu u prvoj polovini godine. Procenjena projektantna vrednost radova iznosi oko 650 miliona dinara bez PDV. Objekat će se prostirati na površini od blizu 7.000 kvadratnih metara.

Planirani rok za završetak radova je 12 meseci od početka izgradnje. Prema ovoj proceni, ako se ne budu pomerali rokovi, dugo odlagana želja stanovnika Borče biće ispunjena na leto 2020. godine.

Novi dom zdravlja biće izgrađen u Ulici Koste Manojlovića, između pijace, biblioteke i pošte. Stanovnicima Borče će konačno na jednom mestu biti dostupne sve specijalističke službe.

Kao osnov za izradu tehničke dokumentacije korišćeni su Projektni zadatak i Medicinski program koje je izdao Gradski zavod za javno zdravlje – objašnjavaju nadležni iz GO Palilula.

Do sada je urađena preparcelacija i formirana je katastarska parcela. U planu je i izgradnja nove saobraćajnice oko zdravstvene ustanove. Glavni pešački pristup projektovan je upravo ka novoplaniranoj saobraćajnici.

Sadašnje ambulante neuslovne

Ulaz u podzemnu garažu biti iz Ulice Koste Manojlovića. Pristup osobama sa invaliditetom, sa obezbeđenom podiznom platformom, nalaziće se pored glavnog ulaza.

U novoj savremeno opremljenoj zdravstvenoj ustanovi, nalaziće se službe za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece, žena i odraslih sa preventivnim centrom. Vodiće se računa o spajanju srodnih sadržaja. Planirano je da budu razdvojeni putevi boleskih i zdravih, kao i dece i odraslih. 

Na drugom spratu određena je izgradnja laboratorije i službe za fizikalnu medicinu. Dok će na trećem spratu biti smeštene ordinacije interne medicine, psihijatrije, oftalmologije, otorinolaringologije i stomatologije.

Poslednji sprat predviđen je za izgradnju sale za sastanke i edukacije, ali i prostorije za čuvanje lekova i medicinskog materijala. U podrumu zgrade biće smeštene službe hitne pomoći i apoteka. Takođe 30 odsto zauzimaće zelene površine. 

Ambulante koje sada rade u Borči, posle završetka doma zdravlja, biće zatvorene, pošto su neuslovne, dok će u Krnjači, Kotežu, Ovči i Padinskoj skeli nastaviti da rade.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

4 Comments

 1. Pred svake izbore se svasta gradi od cega posle ne bude nista.
  Mi smo pisali Sekretarijatu za saobracaj da raskrsnica na uglu zrenjaninskog puta i
  Bratstva Jedinstav bude bolje regulisana i samo je stigao odgovor ( posle 15 dana) da je zavedeno.Od tada ‘ni slike ni tona’.
  Rupu na ulici krpe mesecima.
  Trotoari ili ne postoje ili su izrovani.
  Naselja sa desne strane zrenjaninskog puta ih uopste nemaju.
  Pa ko jos veruje u bajke o domu zdravlja.
  Ali hvala za sve Vase informacije.

Zbog tuče u školi u Kotežu reagovala Hitna pomoć i policija

Prijemni ispiti za fakultete uskoro odlaze u istoriju?