in

Prijemni ispiti za fakultete uskoro odlaze u istoriju?

Projekat koji uvodi novi koncept završnih ispita u srednjim školama, počeo je ove godine. Taj koncept podrazumeva da svi učenici istovremeno polažu državnu maturu. Fakulteti će maturu priznavati kao ispit na osnovu koga se učenici upisuju na fakultete, bez prijemnog ispita.

Projekat je od značaja za unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja, ali i za dostupnost visokog obrazovanja svim učenicima – rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Cilj projekta je da pripremi sistem obrazovanja i pruži podršku ministarstvu u procesu pripreme, pilotiranja i uvođenja (implementacije) završnih ispita u srednje obrazovanje i vaspitanje. Već su pripremljeni i objavljeni „Pravilnik o opštoj i umetničkoj maturi“ i „Pravilnik o stručnoj maturi i završnom ispitu“.

U radu na projektu biće uključeni nastavnici srednjih škola i univerzitetski profesori koji će zajedno pripremati ispitne testove – ispitna pitanja zasnovana na standardima postignuća učenika i standardima kvalifikacija.

Tokom trajanja projekta škole i fakulteti će imati i niz obuka kako bi se kvalitetno pripremili za sprovođenje završnih ispita. Ovaj projekat finansira se sredstvima iz pretpristupnih fondova za 2015. godinu (IPA 2015) a planirano vreme trajanja je tri godine. 

Projekat će realizovati kompanija „Human Dynamics“ iz Austrije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Delegacijom EU u Srbiji.

Foto: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Poznato kada će biti završen novi dom zdravlja u Borči

    Nesvakidašnje spasavanje iz ledene vode u Borči (VIDEO)