in

Ovčanski Sebeš, na samo 9 km od centra Beograda, a pešače jer nemaju gradski prevoz

Na samo 9 kilometara od centra Beograda, na levoj obali, nalazi se naselje koje nema gradski prevoz! Naselje Ovčanski Sebeš ima samo jednu vezu sa ostatkom grada – sve ređe polaske voza.

Nekada davno koristili su prvo šinobus, kasnije voz na relaciji Pančevo – Beograd. Sada koriste Bg voz. Oni stariji kažu da su polasci voza do pre 10 godina bili česti i redovni. Nažalost, mnogo se toga promenilo u poslednjih 10 godina. Sa svakim novim redom vožnje polazaka na železnici je sve manje, a naselje se proširilo i poraslo.

Đaci pešače do škole

Prema najnovijem redu vožnje, voz imaju na svakih sat vremena. Prvi voz ka Beogradu je u 06.26, a poslednji ka naselju u 19.42 časa sa stanice Pančevački most. Zato svakodnevno pešače! Ni zaposleni, ni đaci ne mogu da se uklope u postojeći red vožnje.

O kulturnom životu ne razmišljamo odavno, jer niko nije blesav da pešači gotovo 5 kilometara nakon pozorišne predstave ili filma.

Još od 2009. godine uporno pokušavaju da reše svoj problem sa prevozom. Sakupili su potpise i obratili se Opštini, ali bez uspeha. U nekoliko navrata blokirali su i prugu u svom naselju, ali ni to nije dalo rezultate.

Od 2014. godine, kada je već postojao plan za BG voz dobijali su uveravanja da će to rešiti problem. Dok su čekali na BG voz prevozili su se linijom Beograd – Vršac i imali ukupno 4 polaska u toku dana.

Sa BG vozom jeste im bilo bolje, ali večernji i rani jutarnji polasci bili su retki. Ali od jula protekle godine smanjuje se broj polazaka sa svakim redom vožnje. Prvo je broj polazaka smanjen na tri polaska u toku jednog sata. Od oktobra imaju jedan polazak na sat vremena!

U decembru su sugrađani iz naselja Ovčanski Sebeš ponovo sakupili potpise i predali zahtev Opštini da im se obezbedi gradski prevoz. Opština je prosledila ovaj zahtev Sekretarijatu za saobraćaj.

Ipak, ovo vraća celu priču u novi zatvoreni krug. Sekretarijat je već u prethodnim godinama za ovo naselje predložio uvođenje minibus linije. Saobraćajnice do naselja trenutno ne ispunjavaju tehničke uslove za javni gradski saobraćaj.

Dakle, Opština treba da uredi saobraćajnice kako bi minibus linija mogla da zaživi. Da bi opština uredila saobraćajnice do ovog naselje, mora da se sačeka usvajanje planova i budžeta.

Sve nam je udaljeno od 2 do 5 kilometara, prevoz, škola, ambulanta i pošta. Đaci iz druge smene uveče pešače po mračnim ulicama punim pasa lutalica.

I dok čekaju minibus, sugrađani su u decembru pisali i Železnici. Nadali su se da bi neko razmotrio da poveća broj polazaka. Odgovor nisu dobili. Kako kažu, pisali su i Gradonačelniku, ali odgovor ni sa te adrese nije usledio.

U naselju Ovčanski Sebeš, trenutno se nadaju da će im barem poboljšati železnički saobraćaj dok čekaju da se uvede minibus linija. Kako kažu, valjda će neko shvatiti da je sramota da deca u Beogradu nemaju prevoz, već svakodnevno pešače do škole.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Ovcanski Sebes osim bus linije do Bogoslovije, treba prodavnice, knjizaru, kafice, i bar jednu za decu igraonicu. Treba kiosk sa novinama, pekaru, frizera , pa ovo je 21 vek. SVE TO NE POSTOJI:
    Treba ptt linije, vodovod, bandere sa sijalicama i asvalt. Gradonacelnice dodjite da vidite.

Odbijenice za upis u vrtiće od sada izdaje grad, prednost za zaposlene roditelje

Izmene saobraćaja i gradskog prevoza zbog posete ruskog predsednika Putina