in

Odbijenice za upis u vrtiće od sada izdaje grad, prednost za zaposlene roditelje

Prednost pri upisu u privatni vrtić, uz subvenciju iz gradske kase, ubuduće će imati mališani iz prioritetnih grupa. Nadležni su formirali komisiju koja će umesto predškolskih ustanova, koje su to do sada radile, odobravati izdavanje odbijenica svakog 5. u mesecu.

Iz gradske kase, do sada se isplaćivao novac i roditeljima koji žele da im dete pohađa privatno obdanište, kao i onima čiji jedan ili oba roditelja ne rade. Sa druge strane, na listi čekanja su bile deca zaposlenih, koji ne mogu da plaćaju privatni vrtić, čak ni uz subvenciju. Zbog toga su nadležni rešili da pooštre kriterijume za dotirani boravak u obdaništu.

Kako je naglasio Slavko Gak, izdvajanja iz budžeta za subvencije su ogromna. Grad je podstakao nagli razvoj privatnog sektora u predškolstvu i zahteva striktno poštovanje svih propisa i maksimalnu bezbednost dece i kvalitet uslug.

Uvode se novine u načinu izdavanja odbijenica, kako bi se prednost i u privatnim vrtićima, po uzoru na državne, dala prioritetima. Važno nam je da prednost pri upisu imaju oni kojima je vrtić neophodan, jer je pomoć Grada prvenstveno i namenjena njima. – rekao je Gak

U ovom trenutku u 341 objektu privatnih predškolskih ustanova, uz dotiranje Grada u iznosu do 80 odsto od ekonomske cene državnog vrtića, boravi skoro 17.000 dece.

U državne i privatne vrtiće upisano je više od 75.000 dece, što je za oko 30.000 dece više u odnosu na period od pre pet godina. Statistika beleži da je oko 70 odsto mališana obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.

Foto: Novosti

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Preuzmite ulaznice za još tri besplatne predstave u januaru u CK „Vlada Divljan“

Ovčanski Sebeš, na samo 9 km od centra Beograda, a pešače jer nemaju gradski prevoz