in

Otpadne vode iz fabrike u Krnjači ispuštaju u obližnji kanal

Udruženje „Eko Pančevački rit“ već godinama upozorava i pokušava da skrene pažnju na problem oticanja otpadnih voda iz proizvodnog pogona preduzeća „Drenik“ u Krnjači.

Naime, otpadne vode iz pogona ovog preduzeća, koji se nalazi u Krnjači, ispuštaju se u prirodni kanal koji se nalazi u njihovoj neposrednoj blizini.

Inspektori su prošle godine potvrdili da se voda ispušta, ali da nema prekoračenja graničnih vrednosti zagađujućih materija u vodi.

Vanredni, oktobarski izveštaj inspektora još je u pripremi, a „Eko Pančevački rit“ bori se za to da se ekološka situacija u blizini ove fabrike reši.

„Drenik“ već dugo ispušta otpadne vode na neadekvatan način. U blizini ove fabrike nalazi se kanal u koji sve te materije otiču – rekli su nam iz udruženja „Eko Pančevački rit“.

Kako dodaju iz udruženja, mulj od otpadnih voda dostiže metar i po debljine u kanalu, pa je tako došlo i do njegovog zagušenja.

Kako dodatno saznajemo, predstavnici ovog udruženja su se pre dve godine sastali sa tadašnjim direktorom firme, kako bi rešili problem. Tražili su da Drenik očisti pet kilometara kanala, koji je bio zagađen.

Prošle godine održan je još jedan sastanak predstavnika udruženja „Ekoa Pančevački rit“ i rukovodstva ove firme, ali nije pronađen zajednički jezik.

U želji da problem reše, ekolozi su se obratili Komunalnoj, Vodoprivrednoj i Građevinskoj inspekciji. Kako su naveli u jednoj od svojih prijava, na ovim mestima usled zagađenja nema ni biljnog ni životinjskog sveta.

Inspektori za zaštitu životne sredine, krajem oktobra, uradili su vanredno ispitivanje voda, a izveštaj ove kontrole još je u pripremi.

Prošle godine smo takođe izlazili na teren, i tada je ovo preduzeće ugradilo sistem za prečišćavanje otpadnih voda iz proizvodnje. Ovaj sistem tek treba da bude pušten u rad – rekli su iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Ovaj Sekretarijat je inače krajem oktobra fabrici „Drenik“ naložio i čišćenje kanala u dužini od 800 metara, a rok za izvršenje je 90 dana.

Ostaje da se vidi da li će ova firma po nalogu Sekretarijata zaista i očistiti ovaj kanal u Krnjači.

Foto: Novosti, Eko Pančevački rit

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Linija 43 vraćena na Trg republike, linija 96 ostala skraćena!

Nova pravila o kućnom redu u stambenim zgradama