in

Koliko je pametno navodnjavati bašte iz kanala na levoj obali?

Stanovnici Krnjače, Ovče i Borče strahuju da je povrće koje jedu, i koje prodaju na beogradskim pijacama zagađeno hemijskim materijama iz otpadnih voda iz kanala Kalovita, koji prolazi pored njihovih bašta.

U cilju zaštite zdravlja stanovnika ovih naselja, ali i svih Beograđana, angažovan je Zavod za javno zdravlje grada Beograda da utvrdi nivo zagađenosti kanala hemijskim materijama, i utvrdi njihov sastav i poreklo.

Kako se navodi, stručnjaci Zavoda izvršili su uzorkovanje vode 23. jula u prisustvu članova Zelene stranke i Udruženja građana „Eko-pančevački rit“.

Građani su nam se u više navrata obraćali iznoseći žalbe na nesnosan smrad koji se širi iz kanala Kalovita. Oni smatraju da je za zagađenje kanala odgovorna firma Drenik.

Kako smo se uverili na licu mesta, uz sistem kanala Kalovita nalazi se puno bašta, koje stanovništvo obrađuje i na njima gaji povrće i voće, koristeći kanalsku vodu za navodnjavanje.

Pošto proizvodi završavaju na pijačnim tezgama, dužni smo da utvrdimo činjenično stanje i o njemu obavestimo javnost Beograda – stoji u saopštenju

U saopštenju se ističe da će rezultati hemijske analize biti gotovi za 20 dana i ukoliko rezultati budu pokazali zagađenje, biće obavešteni nadležni državni organi.

Insistiraće se da se donesu neophodne mere kojima bi se zaštitilo zdravlje žitelja Krnjače, Ovče i Borče i ostalih građana Beograda.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Danas bez struje ostaju sugrađani u Krnjači i Borči

Lola Almost Home apartmani za pravi mini odmor