in

Nova pravila o kućnom redu u stambenim zgradama

Novi kućni red u stambenim zgradama usvojen je na sednici Skupštine grada Beograda pre nekoliko dana, a mnoge stvari koje se u njemu nalaze polako „isplivavaju“ u javnost.

Kućni mir je predviđen od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00. U danima vikenda od 14.00 do 18.00 i od 22.00 do 8.00 subotom, a nedeljom sve do 10.00.

Podsetimo, do sada je dnevni odmor bio od 13.00 do 17.00 časova, kao i od 22.00 do 6.00.

Za vreme kućnog mira zabranjeno je trčanje, vikanje, skakanje, kao i upotreba mašina i uređaja koji narušavaju tišinu u zgradi. Takođe, u to vreme je zabranjeno i, na primer, sređivanje travnjaka ispred zgrade ili bilo kakvi drugi radovi u bašti.

Sugrađani bi kazne mogli da plate i zbog bučnih klima uređaja. Nije tajna da mnogi klima uređaji, posebno oni starijih generacija, proizvode buku iznad granice.

Za remećenje kućnog mira predviđene su kazne od 5.000 dinara za fizičko do 50.000 dinara za pravno lice, a ceh bi mogli da plate i upravnici zgrada i to 10.000 dinara za one izabrane „iz svojih redova“ do 20.000 za „profesionalce“.

Ukoliko želite da organizujete proslavu u svom stanu, moraćete to komšijama da najavite najmanje dva dana unapred. I da završite do 1.00 čas nakon ponoći.

Beograđani će ubuduće moći da izdaju zajedničke prostorije u stambenoj zgradi i to u različite svrhe, a za odluku će biti dovoljan glas većine stanara.

Profesionalni upravnici moraće da vode računa o servisiranju protivpožarne opreme, liftova, gromobrana i panik rasvete, ali i tome da li je neki prozor u zgradi otvoren tokom nevremena.

Po novom kućnom redu zabranjen je pristup krovu i krovnim terasama.

Krov i nephodnu krovnu terasu stambene zgrade sada mogu koristiti samo stručna lica radi popravki, postavljanja antena i sličnih uređaja, ukljanjanja snega, leda i slično.

Zatvaranje i zaključavanje ulaznih vrata biće obavezno u letnjem periodu od 23.00 do 6.00, a zimi jedan sat duže.

Još jedan potencijalni problem na koji ukazuju upravnici je činjenica da se kao dokaz neće moći koristiti fotografije.

Dakle, ako snimite da neko baca đubre sa terase, ili pere tepih na njoj, ništa neće vredeti ako to ne vide i komunalni inspektori.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Otpadne vode iz fabrike u Krnjači ispuštaju u obližnji kanal

    Delovi naselja Borča danas bez struje zbog planiranih radova