in

Osnovno obrazovanje u KPZ „Padinska Skela“

Škola za osnovno obrazovanje odraslih „Đuro Salaj“ planira da u doglednoj budućnosti otvori izdvojeno odeljenje u Kazneno-popravnom zavodu „Padinska Skela“.

Odbornici Skupštine grada dali su „zeleno svetlo“ za početak nastave u nižim razredima osnovne škole za osuđenike koji žele da steknu osnovno obrazovanje.

U „Padinjaku“ postoji 28 zatvorenika bez osnovnog obrazovanja, a čak 18 njih je izrazilo želju da, tokom izdržavanja kazne, završi osnovnu školu.

U planu nastave nakon pohađanja nižih razreda, što bi bio prvi ciklus, zatvorenici bi trebalo da prelaze na drugi i treći ciklus, odnosno peti-šesti i sedmi-osmi razred.

Prema rečima Branke Damjanović, direktorke Škole za osnovno obrazovanje odraslih „Đuro Salaj“, nastava bi trebalo da počne uskoro, po okončanju zakonske procedure koja je propisana posle usvajanja odluke u Skupštini grada.

– Časove će držati naši nastavnici, tri ili četiri dana u nedelji, u zavisnosti od obaveza koje imaju kažnjenici – objašnjava Damjanovićeva. – Planirana su tri bloka nastave po sat vremena. Nastavni plan i program su prilagođeni odraslima, a predviđeni predmeti su srpski, odnosno maternji jezik, matematika, digitalna pismenost, engleski jezik i osnovne životne veštine.

Tehničke mogućnosti za ostvarivanje nastave postoje pošto u zatvoru već postoji prostorija površine 78,56 kvadrata opremljena klima uređajem, grejanjem, 5 računara, projektorom sa platnom i 20 stolica sa pomoćnim pločama za pisanje i tablom.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Lepo je to da zatvorenici zavrse skolu i sta ce obnda. Oni koji vec imaju i srednju skolu ili bilo koju drugu kad izadju iz zatvora ne mogu nigde da se zaposle . Svi im traze da nisu osudjivani. Dok se Zakon ne promeni i ljudi koji su odsluzili svoje kazne ne budu mogli da se zaposle oni ce opet otici u zatvor. Gde ce oni zaraditi za sebe i svoje porodice ako ih imaju. Treba im omoguciti da legalno rade i izbore se za svoju sansu u zivotu.

Kvar na vodovodnoj mreži u Borči

Sledeće godine izgradnja industrijskog parka u Borči