in

Sledeće godine izgradnja industrijskog parka u Borči

Kao što je ranije bilo najavljeno, uskoro počinje izgradnja srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Izgradnja će najverovatnije početi sledeće godine, a kompleks će se prostirati na 320 hektara u blizini Pupinovog mosta gde će, po najavama gradonačelnika Beograda Siniše Malog, biti otvoreno više od hiljadu radnih mesta.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ide, po izrađenoj studiji izvodljivosti, čak i do cifre od hiljade samo visoko-tehnoloških kompanija sa potencijalom otvaranja više desetina hiljada radnih mesta.

Park će graditi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), a preliminarna vrednost tog projekta iznosi oko 300 miliona evra, koji će finansirati tri velike kineske banke: Eksport-Import, Banka za razvoj i Kineska banka za izgradnju.

Projekat će se realizovati u tri faze: prva vredna oko 120 miliona evra, druga 100 i treća oko 80 miliona evra.

Po najavama to će biti jedan od najsavremenijih tehnoloških parkova u kome će biti prisutne sve veće kompanije iz regiona, a memorandum o zainteresovanosti za učešće u ovom parku već je potpisalo više od 40 velikih kineskih kompanija koje žele biti prisutne u njemu.

Nadamo se da će sve ove projekcije biti ostvarene i da će u Beogradu, a pre svega Borči i ostalim naseljima sa leve obale, u vreme kada se otvori najavljeni park, standard građana značajno porasti i da će stopa nezaposlenosti drastično opasti.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Pa ovo nije ništa novo , ovo je projekat još za vreme Ðilasa urađen . I tzv Beograd 3 , samo je sad došlo na red da se radi , samo da ne prodaju PKB-ovu zemlju kojekakvima dotle , pa da umesto državnog projekta budu urađene privatne zgrade …

Osnovno obrazovanje u KPZ „Padinska Skela“

„Zelenilo“ nije zaboravilo Borču