Od sutra zimske gume obavezne. Zakon fleksibilniji. Osiguravajuće kuće rigorozne - www.lobi-info.rs

Od sutra zimske gume obavezne. Zakon fleksibilniji. Osiguravajuće kuće rigorozne

4 minuta za čitanje
Od sutra zimske gume obavezne: Zakon fleksibilniji, osiguravajuće kuće rigorozne - 2014
Od sutra zimske gume obavezne: Zakon fleksibilniji, osiguravajuće kuće rigorozne - 2014

Iako je prethodnih par dana zahladnelo, verujemo da je malo ko od nas razmišljao o ulicama prekrivenim ledom i snegom i pripremi automobila za hladnu zimu.

Međutim, Zakon o saobraćaju jasno i glasno kaže da od sutra 1. novembra do 1. aprila sve četiri gume moraju biti zimske ukoliko se na putu nalaze sneg, led ili poledica. Iako Zakon kaže da ako je suvo, dovoljna je i letnja guma sa dubljom šarom, osiguravajuće kuće ne misle tako.

Naime, ukoliko slučajno dođe do saobraćajne nezgode, većina osiguravajućih kuća će bez obzira na uslove puta odbiti da isplati eventualnu štetu u periodu od 1. novembra do 1. aprila ukoliko na svom automobilu nemate namontirane zimske gume!

Da li je ovo sad po zakonu ili ne, nije na nama da sudimo, ali dok se pravila igre ne promene, moramo razmišljati o novim zimskim gumama.

Cene zimskih guma ove godine nešto niže

I ove godine smo odlučili da proverimo cene zimskih pneumatika u lokalnoj prodavnici auto delova Auto Keš Centar i možemo Vam reći da su ove godine cene nešto niže. 

Auto Keš prodavnica auto delova - Zimske gume

Opet smo analizirali cenu najpopularnije zimske gume na tržištu – Tigar Winteru.

Za novu zimsku gumu je potrebno izdvojiti:

– veličine 13′  / od 3.120 do 3.770 din;
– veličinu 14′ / od 3.970 do 4.150 din;
– veličinu 15′ / od 4.400 do 4.690 din;
– veličinu 16′ / od 5.880 do 8.810 din;

Pored izdatka za nove zimske gume, tu su i troškovi za montažu i balansiranje, stoga veliki broj trgovaca guma ima svoj servis i to radi besplatno, pa savetujemo da to obavezno proverite pre kupovine novih zimskih guma.

„Ono što je važno još reći jeste da letnje gume kada temperatura padne ispod 7 stepeni, menjaju svoj kvalitet pa samim tim nije bezbedno upravljati vozilom. Sa druge strane, zakonodavac nam je pružio slobodu da iste ne moramo da menjamo, ali je bitno da mi vodimo računa o bezbednosti nas i naših najdražih“, rekao nam je Ivan Ranković, vlasnik lokalne firme Auto Keš.

I dodao: „Proširili smo asortiman zimskim guma sa još nekoliko svetskih marki tipa Lassa, StartfireHankook kako bismo bili što konkuretniji na tržištu. Takođe smo se potrudili da svojim sugrađanima ponudimo najniže moguće cene u Beogradu, pa čak možda i u Srbiji.

„Kako je kupovina guma preko interneta sve popularnija a mi se trudimo da ispratimo sve trendove, i kod nas je sada moguće naručiti zimske gume putem interneta“, kazao je Ivan Ranković.

Serviseri savetuju da bi, pored guma, trebalo proveriti antifriz i ulje, vodeći računa o njihovom viskozitetu, a u nizu poželjne zimske opreme preporučuju i zamenu metlica za brisače. Takođe, potrebno je prekontrolisati sistem za paljenja, počev od akumulatora do svećica kod benzinca, odnosno grejača kod dizela. Zima je bila i biće udar na već sve siromašniji kućni budžet.

Zato, dragi naši sugrađani, vodite računa kako upravljate svojim vozilom ako niste još zamenili letnje gume, ili, još bolje, kupite zimske gume a uvek je tu opcija da parkirate svoje vozilo. 

Leave a Reply

Prethodna priča

Hladna oktobarska jutra na Pupinovom mostu greje vreo asfalt

Anji most u Kini star 1500 godina - LOBI
Sledaća priča

Kad Kinezi sagrade most traje skoro milenijum i po

Poslednje od Vesti