in

Na levoj obali novi dom zdravlja, vrtić i kanalizacija, a razmatra se konačno i nova opština

Gostujući u jutarnjem programu, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić je sumirajući rezultate iz predhodne godine, najavio i izgradnju novog vrtića u Borči.

Kako naselja na levoj obali svakodnevno rastu, broj sugrađana u komšiluku raste, pa nam već godinama manjka kako škola, tako i vrtića i to u svim naseljima leve obale.

Prema ovim najavama, na parceli na kojoj su započeti radovi na izgradnji novog doma zdravlja, trebalo bi da bude izgrađen i novi vrtić.

Trenutno se radi na pribavljanju svih potrebnih dozvola i rešavanju imovinskog stanja zemljišta, a sa izgradnjom bi trebalo da se krene tokom ove godine.

Opština je preuzela ingerencije i za uređenje međublokovskih prostora, pa će sredinom ove godine da se krene sa uređenjem zelenih površina i drugih sadržaja koji se nalaze unutar stambenih blokova.

Ovakve vrste radova najavljene su za sada stambenim blokovima u Borči, a obuhvatiće i uređenje igrališta i teretani na otvorenom.

Kako Jovičić kaže, trenutno se radi i na tome da se uđe u proceduru za formiranje nove opštine na levoj obali, koja bi bila osamnaesta beogradska opština. Ovo je ideja koja postoji decenijama unazad, ali još uvek se čeka na realizaciju.

Sugrađani koji žive u naselju Krnjača, i to na potezu od Pančevačkog mosta pa sve do raskrsnice kod Koteža, mogu se nadati da će se napraviti ozbiljan pomak na projektu izrade kanalizacije.

Od 13. januara ekipe na terenu dostaviće sugrađanima u ovom delu leve obale na potpisivanje sporazum, tačnije odobrenje da projektanti i geometri mogu od proleća da pristupe njihovim privatnim posedima.

Na ovaj način biće prikupljeni podaci o tome gde će se graditi revizioni šahtovi. Ono što je pogodnost je da prema najnovijem projektu ove šahtove neće finansirati sugrađani, već će i revizione šahtove finansirati grad i opština.

Ovim ćemo sugrađane osloboditi velikog troška koji ne bi svako mogao da priušti, ali zato je potrebno da projektanti uđu u svako dvorište i izmere kote. Građani će plaćati samo priključak na mrežu, a priključak će koštati oko 70.000 dinara sa rokom otplate na 5 godina.

Kako Jovičić dodaje, plan je da u nardnih 5 do 6 godina čitava leva obala ima izgrađenu kanalizacionu mrežu.

Kako se projekat kanalizacione mreže na levoj obali gradi iz kredita Evropske Investicione Banke, možemo imati određenu garanciju jer EIB će redovno vršiti kontrolu utrošaka namenskis sredstava kao i zadatih rokova izgradnje.

Dakle, ako se osvrnemo najave iz januara prethodne godine, o čemu više možete pročitati OVDE, obećanja sugrađanima sa leve obale ostaju gotovo ista.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Film „1917“ – epska priča o ratu i herojstvu stiže u bioskope

    U požaru na Zrenjaninskom putu stradala starija ženska osoba