in

Nema ništa od novog doma zdravlja u Borči

Ilustracija novog Doma zdravlja

Građani Borče su pre tri decenije dobili privremeni dom zdravlja koji je i dalje u funkciji, a novi se obećava već godinama. Očigledno da doma zdravlja u Borči 2018. godine nema ništa, jer ne postoji čak ni projekat.

Prvo obećanje nadležnih je bilo da će dom zdravlja u Borči biti gotov do kraja ove godine (članak pročitajte ovde), a poslednje da će kamen temeljac biti postavljen u februaru (članak pročitajte ovde).

Najnovija najava iz gradske uprave, izgradnja ove zdravstvene ustanove u najboljem slučaju može da počne u martu 2018. godine?! (naš prvi članak o lažnim obećanjima)

Osim javne licitacije sa datumima i rokovima u poslednje dve godine, ali bez konkretnih poteza, protivrečne su i druge informacije u vezi sa ovim poslom. Sekretarijat za zdravstvo kaže da je tek u toku izrada idejnog projekta. Međutim, nadležni za investicije navode da rad na projektu još nije počeo.

Planirana lokacija za izgradnju novog doma zdravlja

Kako ističu u Sekretarijatu za investicije, radovi kasne zbog rešavanja imovinskopravnih odnosa vezanih za građevinsko zemljište.

– Nakon kandidovanja ovog projekta za finansijski plan i usvajanja Plana javnih nabavki za 2017. godinu, Sekretarijat za investcije je u najkraćem mogućem roku raspisao javnu nabavku za izbor projektanta – piše u dopisu nadležnih. – Očekuje se da će, ukoliko bez poteškoća budu sprovedene nabavke za izbor projektanta i tehničke kontrole, a početkom 2018. godine i nabavke za izbor izvođača, radovi će moći da počnu najranije na proleće 2018. godine.

Problem sa imovinsko-pravnim odnosima

Nadležni za investicije „nisu u mogućnosti da sada daju procenu“ koliko će trajati radovi, kao i koliko će novca biti izdvojeno iz budžeta za ove namene.

Prema ranijim izjavama, gradnja bi trebalo da traje dve godine, a kada je reč o finansijama, rečeno je da se radi o najvećoj investiciji u beogradsko zdravstvo u poslednjih nekoliko decenija. Iako je u sadašnju zgradu dom zdravlja smešten privremeno, to je potrajalo tri decenije, a potrajaće još.

Zbog širenja naselja na levoj obali Dunava, broj pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi je povećan više puta, dok je broj zaposlenih ostao, uglavnom, isti. To je dovelo do velikih gužvi i čekanja, posebno kod lekara opšte medicine i pedijatara.

Očigledno je da će sugrađani morati da se strpe bar do 2020. godine, kako bi dobili kvalitetniju zdravstvenu zaštitu!

Slika: Ilustracija

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

6 Comments

  1. Pa zar opet? Oooo … 30 godina cekamo, 30 godina se nadamo. Ostarih cekajuci, a mnogi ne docekase. A izgleda necu ni ja. Pa cemu onoliki sopovi, trgovinski lanci, kome ce oni biti potrebni ako budemo cekali, cekali, cekajuci umirali… 😂

  2. meštani mz padinska skela samodoprinosom napraviše i opremiše dom zdravlja u padinskoj skeli svečano otvoriše punog aparatima i raznim uređajima 1991 godine .Preko noći istog dana aparati volšebno nestaše, odnešeni u knez danilovu da se svi zajedo lečimo kao meštani Palilule 2013 aparati i uređaji vraćeni u padinsku skelu ali da se otpišu jer su izraubovani i kao takvi i neispravni.Dom zdravlja u padinskoj skeli ima oko 4000 četiri hiljade kvadrata a koristi manje od 500 ali greje svh 4000 da ne popucaju cevi a sad borča će dobiti dom zdravlja kad se proda PKB ukoliko bude šta za prodaju .

  3. Jos kad bi se nadlezni setili da se projektuje i uradi sportski centar sa zatborenim bazenom.
    Jer na ovoliki broj stanovnika pored doma zdravlja i sportski centar je nefopustivo da nema.
    A posle se cudimo zasto nam se deca druze na ulici i odaju porocima

  4. Pa skupljajte potpise za peticiju svaki pritisak je dobrodosao,a ako se ne daj Boze obratite svetskoj zdravstvenoj organizaciji ili UN za zdravstvo mislim da ce naprasno naci resenje za zemljiste,projekat i izvodjenje radova. Do sad je tako bilo.

Naš „Sremac“ u VELIKOM FINALU „Eko-kviza“

Zaplenjena droga i oružje na auto placu na Zrenjaninskom putu (FOTO)