in

Nakon 60 godina obnova škole u Kovilovu (FOTO)

Kad hoćemo, sve možemo, a kad se udružimo onda to zaista može da bude za svaku pohvalu. U predhodnoj godini smo započeli sa još jednim u nizu lobiranjem a sve u cilju poboljšanja uslova naših žitelja sa Leve obale Beograda.

U ovom konkretnom slučaju reč je o našim najmlađim sugrađanima i Osnovnoj školi Olga Petrov u naselju Kovilovo.

U nekoliko navrata smo već pisali u koliko očajnom stanju se OŠ „Olga Petrov“ u Kovilovu nalazi. Škola nije renovirana prethodnih 30 godina a uslovi u kojima naši najmlađi sugrađani provode svoje prve školske dane su najblaže rečeno bili sramotni.

Škola je u vidno lošem stanju – vlaga je primetna u značajnom delu zgrade, zidovi se odvajaju, prozori su popucali, vrata sa ogromnom rupom u sredini..

skola-kovilovo-2015-09-11-7 skola-kovilovo-2015-09-11-6 skola-kovilovo-2015-09-11-13

A kupatila ..to je posebna priča jer su isti stari preko 60 godina. Sliku o njima zamislite i sami. Odnosno i ne morate, podsetićemo vas kako je to izgledalo.

skola-kovilovo-2015-09-11-7 skola-kovilovo-2015-09-11-6 skola-kovilovo-2015-09-11-13

U našim namerama da koliko toliko poboljšamo uslove za naše najmlađe sugrađane i njihove prve školske dane, pomogli su mnogi.

Kako u delu medija od strane Beogradske hronike koja je upravo nakon objavljivanja ovog slučaja na našem portalu izašla na teren i sama se uverila u zaista loše stanje o kojem govorimo.

Dnevni list Politika koji piše „To nije seoska škola, nego izdvojeno odeljenje velike OŠ Olga Petrov na obodu prestonice, 10tak kilometara od centra grada. Stari računar je najsavremenije tehnološko čudo u ovoj kući znanja koja nema internet pa čak ni fiksni telefon. Nema čak ni pristojne toalete jer su ovde čučavci iz prošlog veka“.

I pored ove značajne medijske podrške, bilo je potrebno obezbediti i onu materijalnu.

Zahvaljujući internacinalnoj kompaniji Henkel i donaciji obezbeđenoj kroz MIT projekat – društvenog angažmana kojim kompanija podržava projekte održivog društvenog napretka širom sveta obezbeđen je deo potrebnog budžeta kojom je zamenjena stara stolarija u obe učionice.

Prozori stariji više od 60 godina zamenjeni su novim PVC prozorima koji će ovim mališanima obezbediti makar malo toplije učionice.

Takođe, zamenjena su stara i polomljena ulazna vrata na kojima sada nova PVC postavka a ono što je najznačajnije od svega jeste i da su toaleti kompletno renovirani.

Stari i zarđali čučavci su zamenjeni adekvatnim WC soljama, postavljene nove pločice i urađeni svi potrebni keramičarski radovi.

Kompanija Henkel sa velikim zadovoljstvom nastavlja da realizuje MIT projekte koji doprinose unapređenju kvaliteta života pripadnika lokalnih zajednica. Kroz Henkelovu MIT Inicijativu kompanija podstiče zaposlene da svojim idejama i ličnim učešćem u realizaciji društveno odgovornih projekata doprinesu napretku sredina u kojima žive i rade.

U ovom konkretnom slučaju naša sugrađanka Ivana Stiković, ispred kompanije Henkel i odobrenog MIT projekta, a u saradnji sa kompanijom Domus Gradnja koja je sprovela celokupan projekat, u dogovoru sa ОŠ Olga Petrov iz Padinske Skele i opštinom Palilula uspela je da u ovom zajedničkom projektu omogući mališanima iz naselja Kovilovo da zimu dočekaju u bezbednijim, toplijim i sređenijim učionicama njihove osnovne škole.

Gradska opština Palilula i Sektor za obrazovanje su se priključili ovoj incijativi i zahvaljujući dodatno obzbeđenim sredstvima omogućili da se završi kompletno gletovanje i krečenje učionica, sredi hodnik uz delimičnu adaptaciju krova koji je prokišnjavao i oluka koji su bili van funkcije.

Celokupan projekat su pomogle i kompanije:
– Tikkurila sa svojom donacijom u delu boja koje su korišćene za bojenje zidova;
– Stog – farbara u delu materijala za zaštitu: najloni,krep trake i ostalo;
– Domus Gradnja u delovima rušenja pločica u hodniku ispred učionica, popravci podloga, preslagivanja crepa na krovu i čišćenjem olučnih horizontala kao i dela limarskih radova oko prozora na toaletu koji je naknadno postavljen.
– Lemit donacija plocica

Verujemo da je ovaj projekat pokazao da zajedničkim snagama možemo puno. I da je potrebna samo volja, osećaj odgovornosti ne samo za sebe već i druge, i želja da se pomogne kada je to moguće.

U ovom slučaju kompanije Henkel, Domus Gradnja, Tikurilla, Stog, Lemit kao i Gradska opština Palilula su pokazle da nečije malo može biti mnogo i to posebno kada govorimo o našim najmlađima.

I ima još toga što školi nedostaje, a pre svega sistem grejanja koji je još uvek ostao na principu loženja peći na ugalj u učinicama u kojima đaci provode svoje vreme.

Dodatni problem je izolacija za koju ovog puta budžeta nije bilo. I zato apelujemo na ceo sistem i sve nadležne institucije da se ove „male“ škole i naši najmlađi đaci ne zaborave u mesecima koji dolaze.

Ovu zimu će se nekako ogrejati, ugalj je stigao pre nekoliko dana. Međutim, ova škola kao deo jednog velikog sistema Osnovne skole Olga Petrov koja funkcionise u 21.om veku definitivno zaslužuje poboljšanje uslova grejanja i izolacije što treba biti korak 2 u započetom radu na adaptaciji škole koja nije renovirana preko 30 godina.

I verujemo da je ovim projektom barem delimično učinjeno na poboljšanju bezbednosti i sigurnosti naše dece, kako ovih koji su trenutno u školskim klupama tako i one koja će još stasati za prve školske dane.

Zahvaljujemo se svim učesnicima u projektu na obezbeđenim sredstvima. Zahvaljujemo im se ispred svih đaka osnovne škole Olga Petrov u Kovilovu, ispred njihovih mama, tata, baka i deka.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    BSK kažnjen sa tri boda i 200.000 dinara zbog nameštanja

    Radno vreme tokom praznika na levoj obali