in

Na Imesovoj farmi svinje umiru od gladi i jedu jedne druge

Kako upozoravaju radnici sa farmi koje posluju u okviru industrije mesa „PKB Imes“, svinje na ovim farmama mesecima gladuju. Životinje su počele da jedu jedne druge, da grizu repove i uši, a dnevno ugine i do 60 svinja. 

Radnici na farmi svinja „Farkaždin“ kraj Zrenjanina, koja posluje u okviru Imesa, tvrde da se „crkotine“ sahranjuju u krugu farme, zbog čega svakog trenutka preti izbijanje zaraze!

Na ovoj farmi ima 3.000 svinja o kojima brine oko 30 radnika, koji ističu da im gazda duguje već šest plata, ali da ih još više brine nedostatak hrane i nehumani uslovi za životinje.

Mesecima unazad kuburimo s hranom, ono što dođe razvlačimo koliko možemo. Svinje gladuju i crkavaju. Jedu jedne druge, grizu repove i uši, one koje crknu druge pojedu, izgrizu ih ko da su kerovi, ne možemo kosti od njih da iznesemo – upozorava radnik Miladin Bulatović.

On ističe da su se obraćali opštini, inspekciji rada i veterinarskoj inspekciji, ali da rešenja za njihovu situaciju nema na vidiku. Njegove tvrdnje potvrđuje i upravnik farme Milosav Grbić.

Od septembra prošle godine životinje gladuju. Dnevno ugine i do 60 svinja, što je čak tri do četiri puta više od normalnih okolnosti. Iz kafilerije su dolazili samo jednom jer firma nema da ih plati. Gazda najavljuje stečaj kako bi oprao ruke od svega, misli da tako reši sve ovo. Zato apelujemo na državu i nadležne da što pre nađu neko rešenje, jer će s toplijim danima već sledeće nedelje ovde biti prava katastrofa – navodi Grbić.

On upozorava da je slična situacija i na farmi svinja „PKB Imesa“ u Padinskoj skeli, gde se gaji čak 24.000 svinja.

Direktor „PKB Imesa“ Rajko Latinović potvrđuje da je firma u problemu i da su „u teškoj muci i radnici i životinje“, te su se u dogovoru s ministarstvima odlučili da rešenje nađu u stečaju, koji je formalno pokrenuo Fond za razvoj.

Kako dodaje, obratili su se državi za pomoć i sada očekuju da iz robnih rezervi dobiju kukuruz za životinje. Nadaju se da će putem stečaja i radnici kojima kasne plate biti namireni. Farme su pod stalnom kontrolom veterinarske inspekcije.

Kako tvrdi Latinović, farma nije izdržala konkurenciju nekontrolisanog uvoza mesa iz EU, što je uticalo i na drastični pad cena domaćih životinja.

Upravnik Milosav Grbić ističe da na obe farme „PKB Imesa“ ukupno radi 230 ljudi, a da se svima duguje po šest plata koje u proseku iznose po 40.000 dinara, tako da dug ukupno iznosi 55,2 miliona dinara.

Ako firma ode u stečaj, možemo da dobijemo tek 70 odsto potraživanja – kaže Grbić.

Kada se cela situacija prenese u brojke, radnici Imesa potražuju 5,2 miliona dinara za šest zaostalih plata, a računi ove firme su već 72 dana u blokadi i to za iznos od 124,6 miliona dinara.

Postavlja se pitanje, zašto se čekalo da dođe do potpunog pomora životinja da bi neko reagovao, a nadamo se da uginule životinje ne zakopavaju i u Padinskoj Skeli gde se nalazi najveća farma firme „PKB Imes“.

Foto: Kurir

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Večeras duh Irske u Centru za kulturu „Vlada Divljan“

Od danas linija 43 ponovo „okreće“ na Trgu Republike