in

Mali problem čini veliki posao, a rešenje je u radu i kesi

Znamo da je leva obala deleko od centra grada iako je fizički prilično blizu, kao i to da smo jedna od poslednjih rupa na svirali gradskoj vlasti.

Dok se to ne promeni, možemo sami doprineti i uraditi ono što možemo, kako bi na prvom mestu nama bilo bolje i lepše. One veće nedostatke naših naselja sigurno je da ne možemo sami popraviti, ali one svakodnevne male stvari svakako možemo.

Pohvalan primer dolazi iz naselja Kotež, gde se UG Kotež trudi da svojim raznim akcijama utiče na bolji kvalitet života svojih meštana. Ovog puta ukazali su na problem koji je aktuelan već godinama unazad i svima je dobro poznat, posebno ako imamo tu „sreću“ da na taj problem nagazimo.

Oni su pored edukacije i podsećanja šta je potrebno uraditi kada naš ljubimac obavi svoje, priložili i plastične kese kako više ne bismo imali izgovor da isto i ne uradimo.

UG Kotež je na nekoliko lokacija u Kotežu postavilo obaveštenje i obezbedilo kese, kako bi pomogli svojim komšijama sa ljubimcima i pokazali im da nije teško biti čist i fin. Možda je ovo mali korak za njih, ali može biti veliki za sve nas.

U centru grada je situacija ipak nešto bolja, barem što se tehničkog dela tiče, što se ljudske svesti tiče tu nema velike razlike. U centru grada su obezbeđene besplatne kese i namenske kante, pa i „usisivač za pseći izmet“, kojim se redovno već tri godine čiste ulice u strogom centru grada. Kako mi još uvek nemamo tu privelegiju, moraćemo da čistimo sami.

Zanimljiva akcija sprovedena je 2017. godine na desnoj obali Dunava, na zelenoj površini šetališta 25.maja. Na travnjaku šetališta označena je svaka „nagazna mina“ belim papirićem sa natpisom „Pazi go*no!“ Bilo je prilično mnogo belih upozorenja, što svedoči koliko smo zapravo čisti.

Problem neskupljanja psećeg izmeta nije najveći komunalni problem na levoj obali, ali predstavlja problem čije je rešenje u našim rukama i u prenesenom i u vrlo direktnom značenju. Dakle kesu u ruke i neka ostane čisto posle nas.

Ipak verujemo da mali koraci dovode do konačnog cilja. Zar je teško biti fin?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Gradski centar za socijalni rad u štrajku

    Vikend donosi besplatne sadržaje za sve uzraste