in

Gradski centar za socijalni rad u štrajku

Sindikat „Nezavisnost“ Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu otpočeo je juče štrajk, ali iz Centra za socijalni rad kažu da proces rada u ovoj ustanovi neometano funkcioniše.

Na štajk su se odlučili zbog teškog materijalno-finasijskog položaja zaposlenih, nagomilanih nerešenih problema  i nepostojanja saradnje Sekretarijata za socijalnu zaštitu sa sindikatom.

Pored pomenutih, kao razloge za stupanje u štrajk iz „Nezavisnosti“ navode i desetogodišnje uvećanje obima posla bez obezbeđivanja dovoljnog broja izvršilaca, neisplaćivanje potraživanja po osnovu pripravnosti, teških uslova rada, povećanog rizika po bezbednost i zdravlje, te pogoršanja zdravstvenog stanja i međuljudskih odnosa.

Bili smo u pregovorima i nismo postigli sporazum. Zato smo se odlučili za obstavu rada. Ona će trajati dok ne sklopimo sporazum o prekidu štrajka – rekla je Maja Žegarac, predsednica Štrajkačkog odbora i Sindikata „Nezavisnost“.

Svi zaposleni, učesnici štrajka, dužni su da svakog radnog dana dolaze na posao, da poštuju minimum rada, kao i red i disciplinu i da ne ugrožavaju bezbednost lica i imovine i zdravlja ljudi u skladu sa članovima Zakona o štrajku.

Iz GCSR su poručili da ne štrajkuju svi zaposleni. KAko kažu, proces rada u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu funkcioniše i svi građani koji se obrate Gradskom centru za socijalni rad dobiće adekvatnu pomoć i podršku od strane zaposlenih.

Zaposleni u Gradskom centru za socijalni rad štrajkovali su i 2012. godine, kada su takođe zahtevali smanjenje obima posla i bolje uslove rada.

Taj štrajk je okončan sporazumom sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu. Tada su se obavezali da će zaposliti 17 novih radnika, što su i učinili. Međutim prema proceni stručne grupe sastavljene od predstavnika sekretarijata i sindikata, bilo je potrebno da se zaposli čak 130 ljudi, što je drastična razlika.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Zbog paljenja rastinja prvi požari na levoj obali

Mali problem čini veliki posao, a rešenje je u radu i kesi