in

Vikend donosi besplatne sadržaje za sve uzraste

Vikend pred nama donosi pregršt besplatnih sadržaja. Ljubitelji muzike moći će da uživaju u nekoliko koncerata, dok će za sve one koji više vole aktivniji vikend biti organizovane besplatne šetnje po gradu, kao i tradicionalna biciklistička tura.

Ni ovog vikenda nisu izostali sadržaji za najmlađe, pa će tako mališani moći na kratko da se pretvore u detektive u Narodnom muzeju.

U subotu 23. februara u Beogradu nas očekuju sledeća dešavanja:

Džez u Akademiji 28

Povodom obeležavanja manifestacije „Rođendan džeza“ od petka, 22. februara do četvrtka 28. februara, u klubu „Akademija 28“ održaće se niz koncerata. Na manifestaciji koja se održava 13. put, posetioce u subotu od 22.00 časa očekuje bend „Fiš in oil“. Organizatori poručuju da su potrebne rezervacije i to na broj 011/361-93-42.

Upoznaj prestonicu

Tokom vikenda biće organizovane dvočasovne ture po gradu u dva termina, 11.00 i 16.00 časova. Očekuje nas i šetnja po Zemunu u 15.00 časova. Okupljanje je kod Trga republike, a vodiče možete prepoznati po žutim obeležjima (kape, majice, kišobrani).

Kineski festival svetla

Još samo ovog vikenda možete uživati u sjajnom spektaklu na Kalemegdanu uz svetlosne instalacije Pande, Godišnjih doba, Čudesnog jelena i Šapata pingvina povodom Kineske Nove godine. Podsećamo vas da se svetiljke na postavljenim eksponatima pale svakog dana u 17.00 časova.

Narodne igre u Kolarčevoj zadužbini

Omladinsko Kulturno umetničko društvo „Milomir Petrović“ iz Sremčice pripremilo je besplatan koncert Zadužbini Ilije M. Kolarca sa početkom u 17.00 časova.

Vikend za najmlađe

Ove subote biće organizovane dve radionice za mališane u Narodnom muzeju.

Prva je „Detektivska KULtura“ kroz muzejske priče u 13.00 časova. Namenjena je deci uzrasta od 10 do 14 godina. Prijava je obavezna na: j.novakovic@narodnimuzej.rs.

Sledi radionica „Do, re, mi na slikama“ u 16.00 časova. Prijavljivanje učesnika uzrasta od 8 do 10 godina obavezno je na adresu d.babajic@narodnimuzej.rs.

Takođe, u Knez Mihailovoj 48, deca će moći da se druže sa Nikolom Čuturilom od 12.00 do 14.00 sati, koji će potpisivati svoj novi album sa kalendarom koji je izdao za hor „Kolibri“. Njemu će se pridružiti i Dušan Petričić koji je autor ilustracija za kalendar.

Trasa vožnje „Kritične mase“

Biciklom kroz grad

Poslednje subote u februaru organizovaće se tradicionalna biciklistička tura „Kritične mase“. Okupljanje je zakazano u 16.30 časova ispred „Staklenca“ kod Trga republike, a biklisti će voziti sve do 18.00 sati.

Trasa se proteže od Trga republike, Francuskom, zatim Bulevar despota Stefana, Cvijićeva, Ruzveltova, pa oko Vukovog spomenika preko Baba Višnjine i Krunske, zatom ulicama Maksima Gorkog, Orlovića Pavla, Patrijarha Varnave, Skerlićeve i Nebojšine do Trga Slavija i Ulicom kralja Milana preko Terazija do Francuske.

Učesnici će poslati poruku da je potrebno izgraditi biciklističke staze.

I u nedelju 24. februara očekuje nas veliki broj zanimljivih digađaja: 

Ljubiteljima muzike

U 11.00 sati u Kolarčevoj zadužbini beogradskoj publici predstaviće se klavirski trio: Una Stanić (violina), Irena Josifoska (violončelo) i Ivan Bašić (klavir) sa repertoarom Čajkovskog i Rahmanjinova.

Festival rukotvorina

Tradicionalni „Hend mejd“ festival za ljubitelje najneobičnijih ručnih radova održaće se od 11,00 do 19,00 časova u „Dorćol placu“ u Dobračinoj ulici.

Na trećem festivalu ručnih radova od početka godine, sugrađani će imati priliku da kupe nešto autentično, ali i da isprate nove „hend mejd“ trendove u gradu, poručuju organizatori.

Ulaz je besplatan.

Sezona besplatnih obilazaka

Povodom 41. Međunarodnog sajma turizma i obeležavanja Međunarodnog dana turističkih vodiča, na Novom groblju biće organizovano razgledanje „Portreti srpskih diplomata i državnika“. Okupljanje je ispred ulaza iz Ruzveltove ulice u 11.00 sati. Ovom besplatnom turom otvara se ovogodišnja sezona besplatnih obilazaka.

Pored Novog groblja, planirano je i razgledanje Knez Mihailove ulice (polazak ispred Palate „Albanija“), Vračarskog platoa (ispred spomenika Karađorđu), a u isto vreme, od 11.00 sati, i razgledanje starog Zemuna (polazak kod statue „Ikar“).

U podne je omogućeno razgledanje Tašmajdana, dok tura „Tragom antičkog Beograda“ počinje u 13.00 sati, a od 14.00 počinje tura „Skrivene lepote Beogradske tvrđave“, kao i razgledanje ambijentalne celine Savamale.

Noć poezije u Starom Bitefu

Još jedna u nizu „Poezin žurka“ održaće se ove nedelje sa početkom u 20.00 časova u Starom Bitefu. Svi koji žele da predstave svoju poeziju mogu da se prijave preko stalnog konkursa Poezina.

Nadamo se da ćete uživati ovog vikenda u nekom od ponuđenih sadržaja.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Mali problem čini veliki posao, a rešenje je u radu i kesi

    Sve više kvadrata i sve manje parkinga na levoj obali