in

Kradljivci drva haraju šumama Besnog Foka

Šumska mafija hara Besnim Fokom
Šumska mafija hara Besnim Fokom

Građani Besnog Foka svakog dana ali i noći su svedoci krađe drva iz šuma koje pripadaju Poljoprivrednoj Korporaciji Beograd i JP „Srbijašume“. Čak i nakon prijavljenog problema preduzeću PKB, niko ne reaguje a šumsko blago ostaje opustošeno.

Preprodavci i kradljivci drva u šumama kojima gospodare PKB i i JP “Srbijašume”, nanose milionske štete šumskom blagu. Da problem bude još veći, građani naselja na levoj obali Dunava, Besnog Foka uredno prijavljuju krađu a niko ne reaguje.

Ljudi dolaze sa svih strana, pune prikolice odlaze a šume ostavljaju opustošene. Mi smo prijavili PKB-u problem ali oni koliko vidimo, ništa ne preduzimaju“.- žale se građani Besnog Foka.

Imovinsko pravno stanje šuma nalaže da šumski pojas koji se nalazi na teritoriji gradske opštine Palilula, a u ataru katastarskih opština, Besni Fok, Komareva Humka, Kovilovo, Krnjača, Lepušnica i Ovča pripada PKB-u ali i JP “Srbijašume”.

Šumski pojasU katastaru nepokretnosti. u naselju Besni Fok upisano je 112 katastarskih parcela na kojima se nalazi šumski pojas a u vlasništvu JP “Srbijašume” i PKB-a. Ali samo sedam parcela sa šumskim pojasom pripada PKB-u, obično je to šumski pojas koji se nalazi na njivama, okolo njiva.

Teško je odrediti vlasništvo, jer jedino vlasnici znaju tačan katastarski broj parcela upisan u listu nepokretnosti kao i uknjižen u katastaru nepokretnosti. Bez obzira na dotičnu činjenicu, ako je krađa prijavljena preduzeću PKB a posed se ne nalazi u njihovom vlasništvu, dužni su da obaveste JP“Srbijašume”.

Krađa drvaPodsećamo, krivični zakon nalaže da ko radi krađe, obori jedno ili više stabala, a količina oborenog drveta je veća od jednog kubnog metra, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.Takođe, zakon nalaže da ukoliko šumar uhvati lopove na delu, obračunava cenu ukradenog drveta po tri ili puta višoj tarifi od redovne.

Znamo zakon, znamo imovinsko pravno stanje šumskog pojasa ali problem se ne rešava, šume ostaju opustošene, građani nemoćni a kradljivci zadovoljni. Iako svaka šuma poseduje takozvanog „šumara čuvara“ koji brine o šumskom pojasu i štiti od protivpravnog prisvajanja i korišćenja, ipak to nije dovoljno.

Pozivamo sve nadležne da se uhvate u koštac sa problemom nelegalne seče i krađe drva jer potencijal naših šuma je na zavidnom nivou te bi trebalo čuvati i negovati. Naša poruka jeste, mislite na vreme, potrebo je mnogo godina da se šuma obnovi a njen najveći štetni faktor jeste čovek.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Humanitarna akcija: Gradska čistoća brine o najugroženijim građanima

    JKP Gradska čistoća pokrenula humanitarnu akciju

    Rukometašice odmaraju u Kovilovu pred važan meč sa Poljskom

    Rukometašice odmaraju u Kovilovu pred važan meč sa Poljskom