in ,

Komarci su opet među nama

Suzbijanje odraslih formi zavisi od vremenskih uslova, prvenstveno temperature vazduha, brzine vetra i padavina, kažu u „Čistoći”

Čim nakratko prestane kiša, nagrnu komarci.

Poslednjih nekoliko dana uglavnom su samo zujali oko ušiju, ali se čini da ih ima sve više i da se već ozbiljno pripremaju da „uzmu krvni obrok”.

Ali, kako kažu u JKP „Gradska čistoća”, dosadašnji rezultati nadgledanja pokazuju da je brojnost ovih krvopija ipak i dalje relativno niska.

– Izuzetak su naselja na Paliluli, duž leve obale Dunava, kao i naselja u Surčinu.

U klopkama dominiraju komarci iz roda Culex, takozvani kućni komarci. Larvi ovih komarca najviše ima u vodenim staništima bogatim organskim materijama.

Zbog toga se najčešće sreću u kanalima uz domaćinstva i u većini slučajeva se u njih ulivaju odvodi iz štala, kao i fekalne vode iz septičkih jama. Pored kanala, larve ovih komaraca se sreću i u manjim vodenim površinama kao što su fontane, bazeni, kante, oluci, gume, saksije… Ali građani sami mogu da spreče razmnožavanje komaraca tako što će redovno čistiti oluke, ukloniti automobilske gume, kante, saksije… kako se u njima ne bi zadržavala voda i time obezbedilo razvijanje larvi, a samim tim i odraslih komaraca – objašnjavaju u Sektoru ekologije i unapređenja životne sredine u okviru „Čistoće”.

Ove godine, do sada, nije bilo takozvanog šumskog komarca koji se pojavljuje u proleće. Nije mu odgovaralo vreme, jer u periodu kada on polaže jaja nije bilo snega i padavina, pa se nisu stekli dobri uslovi na obodima reka i šuma gde mu je stanište.

Osim po mestu gde legu jaja šumski i domaći komarci se razlikuju i po nekim drugim karakteristikama. Jedna od njih je i „posledica” koju ostavljaju. Šumski komarac ujeda u toku celoga dana. Na mestu gde zabode rilicu obično se pojavljuje čvorić, a njegov ubod zna da bude dosta bolan i iritacija traje i po nekoliko dana.

Za razliku od šumskog, domaći komarac je najaktivniji u ranu zoru i predveče od 18 do 20 časova.

Zbog toga se, najčešće, tada i vrši zaprašivanje. Ali da bi ono bilo uspešno moraju se poštovati određeni uslovi.

– Suzbijanje odraslih formi komaraca zavisi od vremenskih uslova, prvenstveno temperature vazduha, brzine vetra i padavina. Optimalno bi bilo da temperatura bude do 27 stepeni, a brzina vetra do tri metra u sekundi i da nema padavina. S obzirom na to da su u prethodnom periodu preovladavale nepovoljne vremenske prilike odrasli komarci nisu mogli ni da budu zaprašivani na celoj teritoriji grada – kažu u „Čistoći”.

Za razliku od tretmana odraslih komaraca, za suzbijanje larvi nisu neophodni posebni vremenski uslovi pa se larvicidni tretman sprovodio neprekidno od marta na svim gradskim opštinama. Suzbijanje odraslih formi komaraca je primarno izvođeno u priobalju reka Save i Dunava, kao i u naseljima na teritoriji opština Palilula i Surčin.

– U sklopu ugovora sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine od ove godine Sektor ekologije i unapređenja životne sredine „Gradske čistoće” obavljaće potrebne analize na prisustvo virusa zapadnog Nila i uzročnika malarije u za to adekvatno opremljenoj laboratoriji. Imajući u vidu da je za razvoj i održavanje virusa zapadnog Nila potrebna kontinuirana odgovarajuća temperatura, od oko 25 stepeni, u toku nekoliko dana, a što do sada nije bio slučaj, sa uspostavljanjem povoljnih vremenskih uslova vršiće se i analize na prisustvo ovog virusa u komarcima – objašnjavaju u „Čistoći”.

O komarcima se govori u muškom rodu, ali kod svih vrsta isključivo napada ženka. Ona je ta koja ubada i uzma „krvni obrok” kako bi mogla da prikupi potrebne proteine i položi jaja. Mužjak nikada ne napada i on se hrani nektarom sa cvetova ili drugim izvorima šećera. Životni vek ženke je od dve nedelje do nekoliko meseci dok mužjaci žive samo nedelju dana.

 

Prema preporukama Evropske unije, suzbijanje komaraca iz aviona se više ne praktikuje, jer se sredstva koja uništavaju komarce nekontrolisano kreću kroz vazduh. Suzbijanje sa zemlje je mnogo delotvornije i može da se radi ciljano.

Takođe, avioni privredne avijacije, koji su se koristili za ovu svrhu, ne mogu da dobiju dozvolu za prelet iznad naselja, već isključivo iznad nenaseljenih delova prestonice.

Omiljeni plen ljudi sa nultom krvnom grupom.

Komarci prouzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na zemlji. Oni su prenosioci raznih bolesti uključujući malariju, denga groznicu i žutu groznicu koje se prenose na ljude i životinje kada se na njima hrane komarci.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. PORED KOMARACA TREBA SAMO JEDINO IZ VAZDUHA UNIŠTAVATI I KRPELJE KOJIH VEĆ IMA MNOGO .TERENI LEVE OBALE DUNAVA NISU POGODNI ZA KAMIONČICE KOJI NEMOGU DA POKRIJU 10% TERENA TO NADLEŽNI MNOGO DOBRO ZNAJU POŠTO U BLIZINI NASELJA IMAMO ŠUME SRBIJA ŠUMA KOJE NISU UREĐENE ŠUME VEĆ PRAŠUME KANALE KOJI PROLAZE KROZ TE PRAŠUME , DUNAVSKE KUBIKE , VELIKI RIBNJAK GDE SE NEMOŽE PRIĆI KAMIONČIĆIMA A I KADA PROĐU ULICAMA U VEČERNJIM SATIMA NEPROĐU POLAKO NEGO KAO DA SU NA TRKAMA . U EU SE VRŠI ZAPRAŠIVANJE KOMARACA I KRPELJA ODAVNO DRONOVIMA KOJI NISU SKUPI A MNOGO SU EFIKASNI ZA KOJE VAM NE TREBA DOZVOLA ZA LETENJE

Započeta podela „Tri plus“ kartica za porodice sa troje i više dece

Konačne liste za vrtiće krajem meseca