in ,

Konačne liste za vrtiće krajem meseca

Roditelji koji nisu poslali žalbu na upis dece u predškolske ustanove, a konkurisali su za mesto u državnom vrtiću, mogu to da urade još samo danas.

Ove godine zainteresovanost za vrtiće je nešto veća nego prethodne pa je u 17 beogradskih ustanova dečje zaštite stigao 20.251 zahtev.

Konkurs koji je trajao od 30. marta do 15. maja beleži blagi rast prijava od oko sedam odsto u odnosu na prošlogodišnji. Broj je, kažu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, očekivan, a isključivo elektronski konkurs koji je prvi put sproveden u Beogradu protekao je bez problema.

Samo u prvoj nedelji, posle objave preliminarnih lista 8. juna, stiglo je 2.165 žalbi, a ukupan broj, kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, biće poznat sutra u ponoć.

Najviše žalbi do sada dobila je PU „Rakovica”, dok roditelji u Barajevu nisu priložili nijedan prigovor, jer su svi prijavljeni mališani u ovoj opštini dobili mesto u obdaništu.

Ove godine roditelji su mogli da konkurišu za 12.702 mesta i to 5.777 mesta u jaslenim grupama, 2.207 u vrtićkim i još nešto manje od 5.000 mesta za predškolce koji do sada nisu bili u sistemu.

– U poređenju sa prošlom godinom, ako izuzmemo predškolce za koje je program obavezan, to je oko 700 mesta više u startu a dodatno očekujemo otvaranje novih do početka radne godine u vrtićima u kojima bi radovi trebalo do tada da se završe – rekao je Gak.

Više od polovine zahteva za upis mališana u vrtić stiglo je u pet opština, ukupno 12.531. Najveća gužva i dalje je na Novom Beogradu – 2.981, slede Zemun sa 2.471, Voždovac sa 2.333, Palilula sa 2.293 i Čukarica sa 2.273 podneta zahteva.

Osim toga, naglasio je, svake godine Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu odobrava ustanovama do 20 odsto povećanje kapaciteta tamo gde se proceni da je to moguće.

– To znači da će još biti mesta i da nastavljamo rad na daljem smanjenju liste čekanja za vrtiće koja je u ovoj godini iznosila oko 2.000 dece, dok je 2017. na čekanju bilo oko 10.000 mališana. To je već veliki uspeh ali biću zadovoljan tek kada listu potpuno ukinemo – poručio je Gak i dodao da kada se ceo proces završi konačne liste biće gotove krajem juna ili početkom jula.

Radna godina za novoupisanu decu počeće u septembru. Ustanove koje budu u mogućnosti da usliše zahteve pojedinih roditelja, prihvatiće dolazak novih članova i u julu. Prilikom upisa koji će početi nakon razmatranja žalbi, mame i tate moraće da ponesu potvrdu pedijatra iz nadležne zdravstvene ustanove, kao i kopiju vakcinalnog kartona.

U toku prethodnih sedam godina grad Beograd povećao je obuhvat dece predškolskim obrazovanjem sa nekadašnjih 45 odsto na današnjih oko 73 procenta.

Tako u beogradske državne vrtiće sada ide oko 58.000 dece, a za još oko 20.000 grad sufinansira boravak u privatnim vrtićima.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Komarci su opet među nama

OPREZ! U Kotežu nasilnik „vaćari“ i nasrće na sugrađanke