in

Komarac zaražen opasnim virusom uhvaćen u Padinskoj Skeli

U Beogradu je do 8. septembra registrovano 19 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila sa jednim smrtnim slučajem.

Prestonica je i ove godine najviše na udaru, pošto je prema podacima Instituta „Batut“, u celoj zemlji do sada registrovano 28 obolelih.

Komarci zaraženi opasnim virusom registrovani su, između ostalog i na Adi Ciganliji, Čukaričkoj padini, Sremčici, Vinči, Kaluđerici, Adi Huji, Padinskoj skeli, Banjičkoj šumi, u Zemunskom parku, Bloku 45, na Vračaru, te na 21 lokaciji u Pančevu.

Simptomi i lečenje groznice Zapadnog Nila

Kod ostalih zaraženih osoba, simptomi podsećaju na grip: telesna temperatura se naglo povećava, prisutna su glavobolja i umor, kao i bol u grlu, leđima, mišićima i zglobovima.

Ova bolest ponekad izaziva i blagi prolazni osip i uvećanje limfnih čvorova, a posle ovih tegoba najčešće nastupa ozdravljenje.

Međutim, kod nekih pojedinaca, naročito starih osoba, virus Zapadnog Nila može da izazove ozbiljnu bolest koja deluje na moždano tkivo. Kada dovede do aseptičnog meningitisa ili encefalitisa – upale mozga,  reč je o njenom neuroinvazivnom obliku, koji zahteva hospitalizaciju.

Ukoliko primetite prve znake encefalitisa kao što su povišena temperatura, slabost mišića i/ili konfuzija, potrebno je da odmah zatražite lekarsku pomoć. Simptomi ove varijante groznice su i glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, treme, konvulzije (naizmenično grčenje i opuštanje telesnih mišića, usled kog se telo pacijenta trese), slabost mišića i paraliza.

Kako u vrlo ozbiljnim slučajevima ova groznica može da izazove stalno oštećenje živaca, pa i da bude smrtonosna, ponekad nakon preležane infekcije dolazi do gubitka pamćenja, teškoća prilikom hodanja, mišićne slabosti i depresije.

Za lečenje groznice Zapadnog Nila ne postoji specifična terapija. Kod težih slučajeva i osoba za koje se sumnja da su zaražene ovim virusom lečenje se sprovodi na odeljenjima intenzivne nege, uz obilnu primenu infuzija tečnosti i hrane, regulisanje disanja (prema potrebi i respiratorom) i stabilizaciju funkcija kardiovaskularnog sistema.

Da bi se sprečile komplikacija i sekundarne infekcije (upala pluća, mokraćnih kanala…) u lečenju se primenjuje i odgovarajuća simptomatska terapija antibioticima, kardiotonicima, antiedematoznim lekovima, antiepilepticima i drugim lekovima.

Za sada ne postoji odgovarajuća vakcina za zaštitu ljudi od virusa Zapadnog Nila, dok je stopa smrtnosti veća kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Borča je mega naselje sa skoro 70.000 stanovnika

    U Kotežu zaplenjena švercovana roba vredna 900.000