in

Kalovita – simbol nemara ili nemoći države, grada i lokalne samouprave?

Opština Palilula je već nekoliko puta nakon iznenadnog prestanka čišćenja kanala Kalovita obećavala novi početak čišćenja.

Ovoga puta obećanje je dato kolegama iz „Novosti“, gde je, između ostalog, navedeno da će čišćenje početi sledećeg meseca.

Dugo je loptica odgovornosti skakutala između polja opštine, preduzeća „Beograd vode“ i Republičke direkcije za vode, a sada je, navodno, postignut dogovor i stiglo odobrenje „Beograd voda“ da opština Palilula obavi taj posao, a da opština dodeli posao izvođačima čim pristignu finansijska sredstva za to.

Mi smo, naravno, taj film već gledali.

Kako je nekad bilo?

Kalovita je kanal primarno napravljen kako bi sakupljao atmosferske vode i kako bi se isušilo zemljište na području Pančevačkog rita koje je, pre urbanizacije, bilo močvarno. Nekada su se deca tu igrala, kupala, čak i pecala, a voda je bila čista.

Sredinom osamdesetih godina počinje masovna urbanizacija naselja Pančevačkog rita koja je kulminirala devedesetih kao posledica ratova i masovnih egzodusa izbeglica iz Hrvatske, Bosne i Kosova u Beograd, ali i centralizacije ekonomske moći koja se, prirodno, slivala u glavni grad sve manje države privlačeći pridošlice u potrazi za hlebom i uspehom.

Usled opšte nemaštine, a činjenicom da je naći plac, kuću ili stan uvek bilo povoljnije na levoj obali nego u većini drugih predgrađa Beograda, populacija je naglo skočila, a sa time nažalost i problemi.

Ko je za to kriv?

Pre svih, građani. U tu problematiku ne moramo da ulazimo i stvar je jasna sama po sebi. Mi smo oni koji bacaju đubre, mi smo oni čije fekalije i drugi otpad završava u ovom kanalu. Na ovom problemu svaki pojedinac koji je ikada bacio đubre na bilo kojem mestu mora da poradi. Naravno, velika većina je završila ranije razrede osnovne škole. Nažalost, neki su gradivo o očuvanju životne sredine brzo zaboravili. Pa i porodično vaspitanje se često zanemari kada se izlazi u beli svet.

Zatim, država koja je u sveopštem haosu dozvolila masovnu izgradnju kako i gde se kom investitoru moglo, bez nadzora i poštovanja osnovnih propisa urbanističkih planova i građevinskih normi. Zato se sada u taj nekada lep kanal slivaju fekalije iz gomile parcela jer se nikome, očigledno, nije zahtevalo da iskopa septičku jamu. I zato je tok tog kanala ispresecan raznim objektima kojima tu nije mesto.

Država, takođe, nema volje da vodi i održava komunalni red i zbog čega mnogi pojedinci bez treptaja oka u tu, sada već baruštinu, bacaju sve što stignu kao da kontejneri ne postoje, ne poštuju nikakve državne propise vezane za zaštitu životne sredine…

Nepoštovanje zakona?

To su reči koje se između redova provlače kroz ceo tekst kao osnova problema, a čije se rešenje ne nudi niti obećava.

Svako radi ono što može i za šta će proći nekažnjeno, i svako je toga svestan. Ako nema nikoga ko će da sprovodi sankcije nad time, ko će svoj dodeljeni položaj shvatiti kao dužnost, a ne privilegiju, na ovoj teritoriji će vladati anarhija. Tako i jeste.

Jasno je da u mnoštvu lokalnih samouprava i svih naselja moraju postojati prioriteti koji su bliži centralnoj tački grada, tačnije „krug dvojke“. Predgrađa samog Beograda to nisu, i ne samo leva obala, već i podavalska, potkosmajska, posavska i sremska područja. Tako mora biti, pre svega vezano za javna i komunalna preduzeća.

Može li se, ipak, nešto uraditi?

Naravno, ali očigledno ne postoji volja države, grada, ali pre svih opštine. „Nešto se radi“ osnovna je mantra vlasti ove godine i bačena je šargarepa na levu obalu u formi kanalizacije. To je nešto što je moralo odavno da se desi, ipak je ovo XXI vek.

Šta i ako se izgradi kanalizaciona mreža? Hoće li se ona održavati ili će i nju nered zatrpati? Ko će da vodi računa o tome? Hoće li u budućnosti ekipe za kanalizaciju svakodnevno dolaziti da odgušuju mrežu? Zatrpani su poslom preko glave, zbog velikog broja prijava na intervencije se nekada čeka i po mesec dana. Tu mora biti neko nadležan za sprečavanje svih neželjenih havarija.

Komunalna inspekcija ovo ne vidi kao ozbiljan problem čim ne prelazi Pančevački most. Komunalna policija ima mnogo bitnije komunalne obaveze kao što su izbacivanje i kažnjavanje putnika bez karte, reketiranje prodavaca po pijacama, sprečavanje snimanja i fotografisanja službenih lica itd.

„Gradska čistoća“ čini sve koliko može, ali su njeni resursi izuzetno ograničeni. Uostalom, jednom kad se očisti ne znači da će to doveka tako i ostati.

Građani su, dakle, u rešavanju ovog problema prepušteni sami sebi. Organizuju se akcije čišćenja, utvrđenja nasipa kako se Kalovita ne bi izlila nakon obilnih padavina, ukratko rečeno rade tuđi posao na svoj račun. To, nažalost, nije dovoljno jer utoliko sutra nova kamara smeća i koječega nastaje na tom istom očišćenom mestu.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Autobus koji (bolje da) nikada nije došao

    Ministar nudi rešenje problema deponija, opština da reaguje