in

Inspektori naložili sanaciju staza i ograde Pančevačkog mosta još prošle godine!

Udruženje „Ulice za bicikliste“ saopštilo je danas da se preduzeće „Putevi Sbije“ više od godinu dana nije postupili po rešenju inspektora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Inspektor je još u julu 2017. godine, naložio detaljnu i kompletnu sanaciju pešačke staze, ivičnjaka i ograde Pančevačkog mosta.

Ograda se raspada

Ovo udruženje dostavilo je agenciji Beta dopis, kojim je od JP „Putevi Srbije“, u oktobru traženo da odgovori da li je u vezi s tim mostom postupilo po rešenju republičkog inspektora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije za državne puteve.

Po prijavi udruženja „Ulice za bicikliste“, inspektor je, posle kontrole Pančevačkog mosta obavljene u maju prošle godine, preduzeću „Putevi Srbije“ naložio da izvrše detaljnu i kompletnu sanaciju pešačke staze, ivičnjaka i ograde mosta i to u roku od 30 dana.

„Bušna“ pešačka staza

Više od tri meseca nakon isteka navedenog roka, u novembru prošle godine, „Putevi Srbije“ dostavili su ovom udruženju odgovor od strane „Instituta za puteve“.

U odgovoru je Institut konstatovao da je Pančevački „most u takvom stanju, da mu je neophodna detaljna rekonstrukcija uz zatvaranje saobraćaja za vreme radova“, jer bez toga „nije moguće sprovesti sve radove na uklanjanju kompletne ograde, staza, ivičnjaka i asfalta“.

Rupe na sve strane

U ovom odgovoru stoji i da „ne postoji potreba za (zaštitnom) elastodobojnom ogradom (za vozila), s obzirom na to da je most u gradskoj sredini sa dozvoljenom brzinom kretanja vozila od 50 kilometara na čas i (ima) visok ivičnjak, kako kažu propisi“.

Kako kažu u udruženju „Ulice za bicikliste“, takve, elastične, odbojne zaštitne ograde postoje na svim drugim beogradskim mostovima, kao što su Mostu na Adi, Pupinov most, Brankov most i Gazela.

Upozorenje za bicikliste

Ovo udruženje već godinama zahteva popravku Pančevačkog mosta, jer je opasan za pešake i za vozila, ali su nadležni „najavljivali, pa odlagali radove, a postavljanje sigurnosne, elastične odbojne ograde za vozila su odbijali“.

Na Pančevačkom mostu je prošle srede jedan automobil, posle lakšeg sudara koji ga je skrenuo, probio ogradu koja se potpuno odvalila i pao pod most na krov s visine od skoro 20 metara. Tada su poginuli jedna žena koja je vozila automobil i njen otac.

Mesto poslednje nesreće

Ono što je potpuno SKANDALOZNO je način na koji je nakon ovog udesa „obezbeđena“ ograda. Umesto prave ograde, postavljena je privremena ograda kakvu možemo videti na ulicama kada su zbog neke manifestacije zatvorene ulice. Vezana je samo žicom. 

Na tom mestu neko je u znak sećanja na Mirka i Vesnu okačio džemper.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zbog radova na Pančevacu izmene saobraćaja BG voza, ljudi čekali uzalud

U subotu akcija dobrovoljnog davanja krvi u Borči