in

Na Pančevačkom mostu i dalje samo popravke manjeg obima

Nakon tragedije koja se desila u Italiji, gde se u Đenovi obrušio deo mosta, u Srbiji se postavilo pitanje bezbednosti na našim mostovima. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović naložila je vanredni inspekcijski nadzor nad svim mostovima u Srbiji dužim od 100 metara.

Govoreći o najavi vanredne kontrole srpskih mostova i o tome u kakvom su stanju, Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić je kazao da je po podacima koje on ima svojevremeno potrošeno milion maraka iz donacije Nemačke za proveru i rehabilitaciju mostova, najviše Pančevačkog mosta.

Ako most ka Pančevu može da trpi dva voza istovremeno, od kojih svaki ima po 650 tona, onda sam sve rekao – kaže Vujanić.

Prošle zime nadležni su nas upozoravali: Pažnja!!! Obrušava se deo konstrukcije mosta!!!, a to su nam naknadno pojasnili rečima: „okrunili su se manji delovi betonskog parapeta, a ta oštećenja su estetske prirode“. 

Da podsetimo, još u januaru, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović govorila je o rekonstrukciji Pančevačkog mosta. Kako je tada navela, u proleće 2018. godine trebalo je da se započne sa obnovom mosta.

Putevi će urediti kolovoz, Železnice će most zaštititi od korozije, a grad će ga osvetliti. Do kraja godine most će izgledati potpuno drugačije“, rekla je tada ministarka.

Od tada plan se promenio, pa se sada čeka da bude završen most kod Ade Huje kako bi se počelo sa potpunom rekonstrukcijom Pančevačkog mosta. Zamenik gradonačelnika objašnjava da još nije pravo vreme, jer, kako kaže, obnove pod saobraćajem nikada nisu potpune. 

Ispitivanje mosta obavljeno je nedavno, ali planovi za njegovu kompletnu sanaciju nisu ubrzani. Trenutno su u toku radovi na popravci dilatacionih spojnica na Pančevačkom mostu, u oba smera. Radovi se obavljaju noću, u periodu od 21.00 do 05.00 časova i trajaće do 31. avgusta.

U toku izvođenja radova biće postavljena odgovarajuća radna saobraćajna signalizacija, a saobraćaj će se odvijati jednom slobodnom saobraćajnom trakom.

Iako nas nadležni ubeđuju da sigurnost sugrađana koji koriste Pančevački most nije ugrožena, ne bude nam prijatno kada se prisetimo da je poslednja velika rekonstrukcija ovog mosta bila pre pola veka.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Dok se apeluje na štednju, voda se rasipa zbog kvarova

    Američki horor triler “Pre buđenja” besplatno na Tašu