in

Tragedija na Pančevcu jasan podsetnik na (ne)bezbednost ovog mosta

Tragična saobraćajna nesreća koja se desila na Pančevačkom mostu, kada je automobil marke „jugo“ sleteo sa mosta, odnela je živote Vesne R. (47) i njenog oca Mirka R. (70). 

Prizor koji je dočekao sugrađane bio je stravičan – žena u „jugu“ poginula je na licu mesta, sam automobil koji se našao podno mosta bio je potpuno uništen, vatrogasci i lekari Hitne pomoći pokušavali su da se izbore za život njenog oca. Ipak, Mirko je bitku izgubio u Urgentnom centru, gde je podlegao povredama.

Ova nesreća podsetila nas je i na čitav niz nezgoda, koje su se na ovom mostu dešavale. Pomenuta deonica, nesreću je donosila vozačima u više navrata.

Autom na prugu

Pre nešto više od godinu dana došlo je do „češanja“ četiri automobila, a jedan od njih izleteo je na železničku prugu. Srećom, slučaj nije imao smrtni epilog, a povrede je zadobila žena na suvozačevom mestu.

Zakucavanje u stub

Dve godine pre ovog, zabeležen je još jedan sličan incident kada je 22-ogodišnja devojka bila teže, a dvojica mladića laške povređeni. Kako je „Blic“ tada pisao, njih troje bili su u „fijat stilu“ koji je prvo naleteo na baru, potom izleteo sa drumske trake, a na posletku udario u stub.

Sa mosta sleteo i šleper

Vozači automobila nisu jedini bili loše sreće na Pančevcu. Ozbiljna nezgoda zadesila je i vozača šlepera 2013. godine, kada je, probivši ogradu mosta, završio na dunavskom priobalju. Ipak, u svesnom stanju prebačen je u Urgentni centar gde je zadržan na odeljenju na reanimaciju.

Sa kolovoza na šljunkaru

Sreća je bila naklonjena i muškarcu koji je preživeo pad sa mosta na obližnju šljunkaru. Događaj je, uz to, ostao nejasan, jer je prema rečima tadašnjeg portpalora Hitne pomoći, Nade Macure, povređeni rekao da nije upravljao vozilom, što je dovelo na zaključak da je vozač pobegao sa lica mesta.

Biciklisti takoiđe ugroženi

Treba napomenuti da su u nezgodama koje su se zbivale u krugu Pančevca proteklih godina uloge imali i biciklisti. Podsetimo se nezgode zbog koje je biciklista završio na Urgentnom cntru.

Padale i bandere na mostu

Nekoliko godina ranije, jak vetar je srušio nekoliko kandelabra i oštetio stubove, pa su na teren morali da izlaze majstori EPS-a i „Javnog osvetljenja“. Srećom, ni tom prilikom nije bilo povređenih.

Sanacija mosta tek 2022. godine

Bezbednost mosta dovedena je u pitanje i prošle godine kada je, posle više manjih sanacija, na železničkog stanici ispod njega osvanulo obaveštenje „Pažnja, most se obrušava“.

Nadležni su i tada uveravali, da je prelaz preko reke bezbedan, mada je sugrađane u to bilo teško uveriti, jer svima koji ovaj most koriste, jasno je u kakvom je stanju. Ograda mosta je potpuno trula, pa se postavlja pitanje kakva je njena svrha. Ne verujemo da bi u ovom stanju uspela da sačuva ni biciklistu od pada sa mosta, a kamoli jedno vozilo.

Januara ove godine, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavljivala je da će do kraja 2018. Pančevački most biti rekontruisan, te ilegalne šljunkare uklonjene.

Ipak, šest meseci kasnije, najave je demantovao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, napomenuvši da će kompletno uređenje saobraćajnice morati da sačeka završetak mosta na Adi Huji, a njegova izgradnja neće početi pre 2020. godine.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Rolerijada sutra zatvara centar grada za saobraćaj

    Velike gužve na Pančevačkom mostu, ka centru grada