in

Inicijativa „Mame su zakon“ najavila novi protest u subotu

U subotu, 15. decembra u podne, ispred Vlade Srbije biće održan protest Inicijative „Mame su zakon“, jer i dalje nije rešen problem mama i trudnica oštećenih zakonom o finansijskoj podršci porodica sa decom.

U zakonu je više spornih odredaba, koje pogađaju brojne kategorije majki i porodilja, a nadležni su više puta najavljivali da će one biti izmenjene.

Kako se u saopštenju te inicijative navodi, protest će biti održan pod parolom „Mame su ljute“ jer budžetom za 2019. nisu planirana dodatna izdvajanja za majke i porodilje, niti se bilo šta čini na obećanim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, zbog kojih pojedine porodilje imaju primanja svega oko 1.000 dinara.

Iz inicijative ističu da ne žele „kozmetičke promene“, koje su prethodnih dana najavljivali predstavnici resornih ministarstava.

Kako su objasnili iz ove inicijative, ostaju i dalje pogođene mame koje su radile manje od 18 meseci (na neodređeno pre trudnoće), žene preduzetnice, žene koje imaju svoje firme, kao i majke koje imaju decu sa invaliditetom.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Smrdibube se sklonile od niskih temperatura, čak i u stanove

„Arčibald Rajs – Čujte Srbi“ večeras u Borči u Organizaciji „Eko dvorištanceta“