in

Smrdibube se sklonile od niskih temperatura, čak i u stanove

Iako je najezda smrdibuba prošla, jer one vole leto i toplo vreme, ovi insekti još se mogu zateći kod prozorskih okvira, na mračnim mestima u stanovima, pa i u ormarima ili odeći u njima.

Smrdibube nepovoljne vremenske uslove, odnosno jesenje i zimske niske temperature, provode sakrivene u šupljinama drveća, pukotinama u zidovima, napuštenim kućama i drugim prostorima gde temperatura ne pada ispod nule

objašnjava dr Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Da bismo ih se otarasili, u tome donekle pomaže i priroda jer im je životni vek do godinu dana, a na niskim temperaturama većina njih ugine. Prežive uglavnom one koje uspeju da se zavuku u stanove i druge prostorije koji se greju.

Ipak, opasnosti od njihovog razmnožavanja u stanovima nema. Smrdibube jaja polažu na biljke, tako da nema opasnosti da se u našim stanovima mogu razmnožavati tokom zime. Inače mogu da žive do jedne godine.

Kada nastupe topliji dani, postaju ponovo aktivne i nastavljaju život u prirodi. Ako su tokom proleća i leta povoljni uslovi za njihovo razviće (optimalna toplota, vlaga, hrana i malo prirodnih neprijatelja), može doći i do njihovog prenamnožavanja.

Nova njihova najezda se, dakle, može očekivati tek od sledećeg leta, a s obzirom na to da ne prenose zarazne bolesti i predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi ne obavlja se njihovo sistematsko suzbijanje.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    U nedelju poslednja ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u Borči

    Inicijativa „Mame su zakon“ najavila novi protest u subotu