in ,

Oni grade šetalište i staze u Borči, sopstvenim sredstvima

Nakon što je započeto čišćenje kanala u naselju Mali Zbeg, koje je dramatično uticalo na čulo mirisa sugrađana iz okoline, radovi u ovom naselju se nastavljaju.

Kako smo ranije saznali, na hitnom čišćenju ovih kanala insistiralo je udruženje građana Eko Pančevački rit, a opština im je izašla u susret. Razlog za hitnost bio je najnoviji projekat ovog udruženja koji će obradovati stanovnike ovog dela Borče.

Danas su članovi udruženja započeli uređenje priobalja kanala Borčanski pretok. Na tom mestu je u toku i čišćenje samog kanala, a nakon završetka tih radova, udruženje građana će početi izgradnju pešačke i biciklističke staze.

Izgradnju pešačkih i biciklističkih staza udruženje finansira iz sopstvenih sredstava i radovi će se odvijati u dve etape. – rekao je Zoran Janković, predsednik udruženja

Prva etapa, treba da bude završena do kraja 2018. godine i obuhvata potez od prvog mosta, na raskrsnici ulica Rastka Nemanjića i Karlovačke mitropolije, pa sve do Zrenjaninskog puta. Ova relacija iznosi oko 500 metara.

Ova prva etapa, odvijaće se u četiri faze radova. Prva faza, kako je danas i započeto, podrazumeva čišćenje raznoraznog šuta u dužini dela gde se čisti kanal. Druga faza je nasipanje i valjanje rizle. Treća faza predstavlja postavljanje trotoara, a četvrta i poslednja faza je postavljanje pešačke i biciklističke staze.

Ćčanovi udruženja čiste priobalje

Druga etapa takođe obuhvata oko 500 metara staza i protezaće se od iste raskrsnice, u suprotnom smeru, ulicom Karlovačke mitropolije, sve do kraja asfaltaltiranog dela ulice. Ta etapa zavisiće od čišćenja tog dela kanala.

I da ponovimo, sve se radi sredstvima udruženja građana Eko Pančevački rit, uz pomoć članova udruženja i građana. Vrlo je bitno naglasiti da udruženje ne traži novac od donatora, građana i članova udruženja, već se traži pomoć u materijalu, mehanizaciji i radu. Takođe se novac ne traži ni od opštine.

Dosta građana i članova se već priključilo akciji u kojoj ćemo se zajedničkim snagama potruditi da na tom mestu, gde je trenutno opšte ruglo, uredimo i poboljšamo životnu sredinu tako što ćemo stvoriti jedno lepo šetalište, gde će deca i odrasli moći da uživaju. – kaže Janković

Kako navode u udruženju, prvi zadatak za potpuno ostvarenje ovog projekta, je da se uklone svi nelegalni fekalni priključci koji vode u kanal, da bi voda u istom bila čista.

Do početka čišćenja u kanalu nije bilo živog bića, a koliko je značilo samo čišćenje, dokazuje to što su danas ipak sletele divlje patke i zadržale se do kasno večeras. A to je lepa vest i daje nam nadu da će na tom mestu ponovo oživeti životinjski svet, a da to nisu glodari.

Posetioci na očišćenom kanalu

Takođe, plan je da se, krajem marta ili početkom aprila naredne godine, u kanal pusti riblja mlađ, u saradnji sa Sportsko ribolovnim klubom BSK Borča. A odmah nakon toga cilj udruženja je da se sledeće godine uradi i kanalizacija za atmosferske vode, kao i ulično osvetljenje.

Ovo vredno udruženje pozivaj sugrađane dobre volje, da daju svoj doprinos u uređenju šetališta. Svi koji žele da se uključe u ovaj projekat mogu se javiti udruženju Eko Pančevački rit na broj +381 64 0620344.

Vaš Lobi će i dalje pratiti izuzetne akcije ovih vrednih ljudi.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Čišćenje kanala je samo za novine i slikanje. Taj deo kanala sto su očistili je zadnji deo. Posle mosta na kom su se slikali nisu nista pipnuli, a pogotovo kod sledeceg mosta za vozila. Mozda ce reagovati kad se neko sudari i nastrada, jer od zaraslog kanala coven ne moze da vidi da li mu neko ide u susret.

Pri kraju gradnja Dediks kids vrtića u Borči

Veliko interesovanje palilulskih osmaka za sajam srednjih škola