in

Građani Ovče dobijaju vrtić za 50 mališana

U Ovči se planira adaptacija prizemlja biblioteke za potrebe predškolske ustanove u kojoj će biti mesta za 50 mališana.

Naime, u naselju je srušen stari vrtić a na mestu gde je trebalo biti izgrađen novi – napravljen je dom zdravlja.

U aprilu ove godine je raspisan konkurs za idejno rešenje za izgradnju kombinovane dečije ustanove u novoplaniranom naselju Ovča sa 140 mesta i centralnom kuhinjom za pripremu 2.500 obroka.

Pre tačno tri godine udruženje „Mame Ovče“ je organizovala akciju „Srcem za vrtić“ u cilju prikupljanja potpisa građana za izgradnju vrtića u Ovči.

Njihova inicijativa je bila da se vatrogasni dom pretvori u zdravstvenu stanicu, a postojeća da se privede prvobitnoj nameni, da se otvori vrtić za 130 dece. Više o tome ovde.

Na listi čekanja više od polovine prijavljenih mališana

Na listi čekanja za upis u vrtiće trenutno se nalazi 9.184 mališana, od kojih je 5.336 iz prioritetnih grupa, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Prema podacima nadležnih, tokom poslednjeg konkursa, u vrtiće je upisano 10.037 dece, dok je 2.007 roditelja uzelo odbijenice kako bi konkurisalo za upis u privatne predškolske ustanove.

– Prioritet prilikom upisa imaju deca iz društveno osetljivih grupa kao što su deca žrtve nasilja u porodici, socijalno ugroženih familija, samohranih roditelja, mališani sa smetnjama u psihofizičkom razvoju… – objašnjavaju u Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu.

I dodaju, da prednost pri raspodeli mesta imaju i mališani čija su oba roditelja zaposlena ili su redovni studenti, treće i svako naredno dete u porodici, oni čija su braća i sestre već upisani u isti vrtić.

Zahtevi za upis dece mogu da se predaju upisnim komisijama predškolskih ustanova tokom cele godine. Ako se dete već nalazi na listi čekanja, zahtev koji je predat razmatraće se do narednog konkursa.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Danas raspisan tender za Idejno rešenje kanalizacije u Krnjači

    VRHUNSKI! Novi tržni centar u Borči iz vazduha (VIDEO)