Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Frikom zloupotrebio položaj na tržištu - 2014

„Frikom” zloupotrebio položaj na tržištu

u Vesti od

Industrija smrznute hrane „Frikom” zloupotrebila je položaj na tržištu jer je maloprodavcima nametnula obavezu primenjivanja maoprodajne cene utvrđene cenovnikom firme.

Komisija za zaštitu konkurencije donela je rešenje u novembru 2012. godine kojim „Frikomu” izriče novčanu kaznu u iznosu od 301.950.520,00 zbog zloupotrebe dominantnog položaja.

„Frikom” je podneo zahtev za preispitivanje sudske presude Upravnog suda ali Vrhovni kasacioni sud ga je odbio te će „Frikom” morati da plati novčanu kaznu.

„Frikom” je kažnjen jer je u tipskim ugovorima koje je zaključivao sa kupcima, maloprodavcima, u periodu 2008-2010. godine unosio bitan element odredbe, koji je nameće obavezu da maloprodavci u potpunosti i dosledno primenjuju maloprodajne cene utvrđene cenovnicima „Frikoma”.

Zanimljivo:  Planirana isključenja struje u sledećih par dana na levoj obali

Takođe je nametnuo i obavezu ekskluzivne kupovine relevantnog proizvoda od „Frikoma” uz direktnu ili indirektu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda.

Upravni sud je 12. marta 2013. odbio je tužbu „Frikoma” i potvrdio rešenje Komisije o izricanju novčane kazne zbog zloupotrebe položaja na tržištu u iznosu od 301,95 miliona dinara.

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh