in

Plavičasti dim neprijatnog mirisa iznad leve obale

Deponija smeća u Vinči koja se zapalila dvadesetak dana i dalje dimi, iako su nadležni pokušali da primene nekoliko metoda gašenja.

Jedna od njih bila je zasipanje deponije zemljom i ona nije dala prave rezultate. Otpad se nalazi na klizištu tako da se u pukotinama zemlje i smeća pravio prostor za metanske čepove koji su izazvali i raspirivali požar.

Druga metoda bila je primena koncentrovanog rastvora braon algi.

Alge se u određenom odnosu rastvaraju u vodi, a kada se izliju na tlo prave želatinoznu masu, odnosno zaštitni sloj koji „upija“ kiseonik i sprečavaju njegov prodor u podzemne delove deponije.

Očigledno je da pomenute metode nisu 100% efikasne jer se deponija i dalje dimi, pa se isti usled vetra širi na ostale delove Beograda.

Zavod tvrdi da nije opasno

Jutros nam je sugrađanka Dina M. poslala slike dima iznad Krnjače, a sinoć su nas sugrađani pitali šta se to oseća u vazduhu i da li je opasno.

– Molim vas za informaciju o tome šta se dešava u vazduhu u Krnjači, jutros i večeras, plavičasti dim neprijatnog mirisa. Da li je opasno? – pitala nas je sugrađanka Vesna M.

Gradski zavod za javno zdravlje saopštio je da, zbog sporadične pojave dima u Beogradu s deponije u Vinči, nije konstatovano povećano prisustvo zagađujućih materija, ugljen monoksida, azot i sumpor dioksida u vazduhu.

Taj zavod je naveo i da neprekidno prati koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu i da je posebna pažnja usmerena na naselja Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi ćuprija, Karaburma i na delove Krnjače, Koteža i Borče.

– Primećen je blag porast koncentracije suspendovanih čestica manjih od 10 mikrona, ali je koncentracija ovih zagađujućih materija i dalje ispod granične vrednosti za period usrednjavanja od 24 sata – navodi se u saopštenju.

Zavod je precizirao da „neprekidno prati koncentraciju zagadujućih materija u vazduhu na široj teritoriji Beograda, s posebnim osvrtom na situaciju u vezi sa sporadičnom pojavom emisije dima sa deponije Vinča“.

Nama, građanima leve obale ne preostaje ništa drugo nego da se nadamo povoljnijem smeru vetra, odnosno što skorijem gašenju požara.

Šta to smrdi na levoj obali?

Foto: Dina M.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Radovi na Pančevačkom mostu narednih 12 dana

Radovi na Pančevcu i Zrenjanincu u trećoj smeni (FOTO)