in

Šta to smrdi na levoj obali?

Požar koji je juče ujutru buknuo na deponiji u Vinči je lokalizovan tek posle više od 24 sata, međutim smrad se oseća širom grada a najviše (nažalost) u naseljima na levoj obali.

Vatrena stihija razbuktala se u četvrtak u ranim jutarnjim satima na površini od oko dva hektara, koliko deponija obuhvata, a vatrogasne ekipe satima su se borile da lokalizuju požar.

Kako kažu iz Beokom servisa, od jutros je bilo dosta prijava građana zbog požara pošto su mnogi uznemireni neprijatnim mirisom koji se oseća u njihovom kraju, a najviše pritužbi je stiglo sa leve obale Beograda.

– U Borči i okolini se baš teško diše. Stavljala sam maramicu na lice, a dim se uvukao i u gradske autobuse – tvrdi Branka Bogićević.

Iako je požar lokalizovan, vatra i dalje tinja samo tamo gde su žarišta, rekao je v.d. sekretara Beokoma Darko Glavaš.

On je istakao da je doterana zemlja koja je stavljena preko mesta gde je izbio požar, a pretpostavlja se da je incident najverovatnije uzrokovao metan.

Ni to nije previše pomoglo jer kako kažu sugrađanke Svetlana „da se dim oseća evo već drugi dan“, a Slađana da ne zna kako u ostalim delovima Borče, ali na Sebešu je nekakav dim kroz vazduh i dosta smrdi.

Nema prekoračenja zagađujućih materija

– Požar na deponiji u Vinči nije izazvao prekoračenje graničnih vrednosti zagađujućih materija na teritoriji grada Beograda, a na osnovu uvida u rezultate kontinuiranog monitoringa kvaliteta vazduha. Merne stanice GZZJZ Beograd i Agencije za zaštitu životne sredine ne pokazuju prekoračenje vrednosti suspendovanih čestica, sumpor dioksida SO2, azot dioksida – saopšteno je iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kako se navodi u saopštenju, trenutna merenja su vršena na prostoru Lešće, Višnjička banja, Višnjica, Rospi Ćuprija, Karaburma i u delovima Krnjače, Koteža i Borče. Prema informacijama građana, sem navedenih delova grada, dima ima iznad Slanaca i Velikog sela.

– Požar je izbio u toku jučerašnjeg dana. Lokalizovan je, ali se dim, još pod uticajem istočnog vetra, širi duž navedenih naselja, posebno duž reke Dunav – stoji u saopštenju.

Da nešto lepo miriše onda bi nas verovatno obišlo, ovako… Držite se!

Izvor: Petrovic M. / Stojanovic N. @Facebook

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

3 Comments

  1. Najmanji problem je to što smrdi. Vlažan komunalni otpad tinja i proizvodi FURANE i DIOKSINE, najkancerogenije materije koje se mogu naći u vazduhu. Ovo što se danas desilo je ekološka katastrofa. Identična situacija kao da u živite pored spalionice komunalnog otpada koja nema ugrađene filtere.

    Danas je pravo pitanje: kolika ZATVORSKA KAZNA čeka odgovorne gradske službenike ?

    Ne, da li je neko kriv. KRIV je. Jer posledica nesposobnosti, nerada i neodgovornosti su narušeno zdravlje i ljudski životi.

Program manifestacije “Balkanski skok prijateljstva”

Počinje prijava za akciju „Za zeleniji Beograd“