in

Danas tender za nabavku javnih bicikala u Beogradu

Grad danas raspisuje međunarodni tender za postavljanje sistema javnih bicikala u prestonici Srbije, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ovaj sistem dozvoljava korisnicima da iznajme bicikl na jednoj, a da ga vrate na nekoj drugoj stanici. Na ovaj način sistem javnih bicikala predstavlja dopunu sistemu javnog prevoza, gde građani lakše i brže mogu savladati razdaljine između mesta stanovanja i stanica sistema gradskog prevoza putnika – objasnio je Vesić.

Beograd će, kako je dodao, imati 150 stanica sa 900 javnih bicikala od čega će polovina biti električni bicikli. Bicikli će biti dostupni građanima za javnu upotrebu na kratke vremenske intervale.

On je dodao da će Grad Beograd partnera u ovom poslu izabrati tokom jeseni ove godine, a da će izabrani partner imati obavezu da 50 stanica sa 300 javnih bicikala postavi do marta 2020. godine, polovinu do jula, a čitav sistem do kraja 2020. godine.

Kako Vesić kaže, već su određene lokacije na kojima će biti postavljene stanice javnih bicikala.

JKP „Parking servis” inače godinama ima 600 javnih bicikala na svoja četiri parkirališta koje mogu besplatno da koriste svi koji parkiraju automobile na ovim parkiralištima i rekao da će ovi bicikli i dalje biti na usluzi vozačima, ali da se sada ide korak dalje i javni bicikli nude svim građankama i građanima.

Pored promocije biciklističkog saobraćaja, uvođenjem sistema javnih bicikala povećava se izbor vidova prevoza, poboljšava kvalitet vazduha i smanjuju se gužve u saobraćaju.

Ipak, potpuno je jasno da se ovaj sistem verovatno neće proširiti na levu obalu. U našem delu Beograda niko se nije pozabavio biciklističkim stazama niti drugom potrebnom infrastrukturom.

Za bicikliste je i dalje rizik da pređu Pančevački most, pa se na to usude samo najhrabriji. I podsetimo se, biciklistička staza iz Zemuna ka Borči i dalje vodi samo u Zemun!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Novi radovi i nove gužve u Bulevaru despota Stefana i Takovskoj

Tokom vikenda izbio požar u senari u Besnom Foku