in

Budući projekti na levoj obali dižu cene nekretnina u Borči

Najavljena izgradnja srpsko-kineskog industrijskog parka, ali i nove Luke Beograd u blizini Pupinovog mosta mogla bi da dovede do rasta cene kvadratnog metra u Borči.

Prognozira se skok cene kvadrata čak do 30 odsto u odnosu na sadašnju cenu, dok će i dalje veliku ulogu igrati i pozicija budućih objekata u odnosu na okolinu, jer se po pravilu komercijalno orijentisani kupci više grabe za lokacije koje su uz ulicu, nego uz nečiju kući ili dvorište.

– Po pravilu, poslovi tako velikog obima kao što su nicanje luke i industrijskog parka, pa još u međusobnoj neposrednoj blizini, povlače i potražnju poslovne prirode. To znači da će ovo područje najverovatnije biti atraktivno za komercijalne prostore. Istini za volju, na put preko Pupinovog mosta narod se još uvek nije navikao, za to treba vremena, ali Borča ima i Zrenjaninski put koji je dosta širok i frekventan, što je čini dodatno pogodnom za investitore tog tipa – objašnjava Milić Đoković iz agencije za nekretnine „Old rojal“.

Procenjuje se da bi kvadrat poslovnog prostora na ovoj lokaciji mogao da se kupi za više od 2500 evra. Trenutno se kvadrat prostora može kupiti u rasponu od 700 do 2000 evra, ali ako projekti budu tekli po planu cene mogu kroz 3 do 5 godina skočiti za 20 do 30 odsto. Cene iznajmljivanja poslovnih prostora takođe će pratiti rast cena novogradnje.

Veća potražnja za komercijalnim prostorom će, moguće, rešiti problem prodavanja imovine PKB-a. Trenutno se rešenje ne nazire, ali ako se ovakve promene na tržištu nepokretnosti obistine, sudbina PKB-a bi mogla biti izvesnija.

Stambeni objekti neće preći 1000 evra

Što se tiče stambenih objekata, ne očekuje se da će se drastično menjati. Stanovi se prodaju za između 800 i 1000 evra po kvadratnom metru i stručnjaci ne veruju da će cena premašiti pomenutih 1000 evra.

Razlog za to je izostanak dobrih uslova za život, problemi infrastrukture, nerešeni imovinsko-pravni odnosi, legalizacija objekata, uvođenje u katastar su najveći problemi za razvoj tržišta nekretnina.

Takođe, dobar deo leve obale nema ni kanalizaciju, nedostaju vrtići, ali i obrazovne ustanove osnovnih škola i gimnazija, a o ustanovama kulture da ne govorimo. Bez svega toga se ne može doći do više cene kvadratnog metra stana. Da bi se ispunile sve norme, moralo bi mnogo više da se ulaže u razvoj leve obale.

Doduše, poslednje obećanje dato sugrađanima je da će izgradnja Doma zdravlja početi sledeće godine. Do sada je takvo obećanje dato više puta prethodnih godina i Borčani bi morali sačekati završetak izgradnje da uopšte poveruju nadležnima.

Podsetimo, industrijski park će se prostirati na 320 hektara, a radovi bi trebalo da počnu 2018. godine. Studija izvodljivosti predviđa otvaranje oko hiljadu visokotehnoloških kompanija koje bi zaposlile više od deset hiljada ljudi.

Početak izgradnje Luke Beograd se takođe očekuje u bliskoj budućnosti, a po najavama će biti sedam puta veća od postojeće.

Po ko zna koji put upotrebljavamo onu našu narodnu „Živi bili, pa videli“

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Sad kad je zavrsen Bg/H2O,mostovi,metro,zeleznicka,autobuska stanica,domovi zdravlja,bolnice,skole,ustanove….red je dosao i na Borcu….Hvala Vucicu za miran san za svako jutro i svaki dan…..

Još jedan udes danas na Zrenjaninskom putu, sudar i na Pančevcu

U sudaru povređen muškarac na Pančevačkom putu