in

Životinjski ostaci i gomila smeća na nasipu i oko njega

Deponija kod nasipa, Borča, LOBI

Nakon ne tako hladne ali dosadne zime jedva smo dočekali lepo vreme, solidnih 20-ak stepeni i sunčeve zrake kako bismo prošetali ili se odvezli biciklom u prirodu koje ne manjka na levoj obali Dunava. Pored nasipa koji brani čitav Pančevački rit od Dunava održava se i kros osnovnih škola kad mališani dolaze svake godine da trkačke sposobnosti testiraju u prirodnom okruženju.

I sve bi to bilo lepo i bajno da nema onog ALI. Dakle, ALI kao i svuda na svetu i ovde kod nas, na levoj obali Dunava, postoje neodgovorni, nemarni, bahati i, moramo zaključiti, ne previše inteligentni sugrađani.

Deponija kod nasipa, Borča

Naime, kada se krene prema naselju Crvenka putem kuda ide linija gradskog prevoza 104 i zatim se pređe nasip na putu ka obali Dunava, nailazi se na strašne prizore i zaista neprijatan osećaj u vazduhu.

Pored letnjeg puta koji vodi preko nasipa do šljunkare i čitavog tog dela obale Dunava nalazi se velika gomila otpada životinjskog mesa i kostiju, zatim razno smeće – tetrapaci od mleka, plastične flaše, kartonske kutije, crne kese za đubre prepune otpada i gomila šuta.

Deponija kod nasipa, Borča Deponija kod nasipa, Borča Deponija kod nasipa, Borča

 

Deponija kod nasipa, Borča Deponija kod nasipa, Borča Deponija kod nasipa, Borča

 

Deponija kod nasipa, Borča Deponija kod nasipa, Borča Deponija kod nasipa, Borča
Ovaj prizor normalnog čoveka zgadi i ujedno razbesni jer ovoj gomili đubreta ovde nikako nije mesto, a onaj ko je tu gomilu napravio – e tu dolazimo do objašnjenja onih nabrojanih osobina tih naših sugrađana.

Neodgovorni i nemarni, to verovatno ne moramo da objašnjavamo. Kada postoje mesta gde se ovakav otpad odlaže, odnosno kante za smeće, kontejneri i drugi načini na koje se otklanja ovaj otpad, nekog je ipak baš briga pa samo baca u prirodu koja treba sama da se snađe. Ovo se takođe može smatrati bahatim potezom jer neko misli da je sam na celom svetu pa može da radi šta hoće i da će to proći nekažnjeno. Mi ćemo se potruditi ovog puta da ne prođe tako.

Neinteligencija isparava iz ovakve situacije. Taj ko je napravio tu gomilu otpada ne shvata da ju je napravio u sopstvenom dvorištu. Prošle godine u ovo vreme, nažalost, došlo je do izlivanja mnogih reka u Srbiji, Dunav je dostigao visinu da bi prekrio ovu gomilu smeća. A kada Dunav povuče ovu deponiju za sobom (i još mnoge druge kraj svoje obale) može doći do ekološkog incidenta.

Naime, trulo meso, kao i ostatak opasnog otpada kada se rašire tokom Dunava i dođu do podzemnih voda, ući će i u dvorišta mnogih a možda baš onih koji su ga bacali. A onda će im biti kriva država, ovaj ili onaj. Takođe, priobalje mora biti čisto kako bi funkcionisali kanali i crpne stanice koje regulišu nivo vode u kanalima širom Pančevačkog rita.

Mi smo kontaktirali nadležne službe i poslali im slike, lokaciju i opis ove divlje deponije. Nadamo se brzom odgovoru i reakciji a svakako ćemo Vas obavestiti čim se nešto dogodi po ovom pitanju. Do tad, ukoliko postoji još neka divlja deponija za koju znate, pošaljite nam poruku i fotografije na našoj LOBI Facebook stranici ili na i-mejl lobiraj@lobi.in.rs.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Gde sutra na levoj obali možete kupiti ćevape i pivo - 2015

    Gde sutra na levoj obali možete kupiti ćevape i pivo

    Zbog čišćenja vodovodne mreže, voda na levoj obali bila narušenog kvaliteta

    Do subote povremena isključenja vode