in

Zgrade će izgleda dobiti „šefove“ tek posle izbora

U Beogradu ima oko 38.000 stambenih zgrada i do sada je, prema zvaničnim podacima, po novom zakonu registrovano skoro 5.000, rečeno je Tanjugu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

Zvanični rok za upis zgrada u registar je istekao 12. decembra, a prvi prinudni upravnici u Beogradu se očekuju nakon što Skupština grada propiše cene za obavljanje poslova prinudnih upravnika. Međutim, kako već početkom marta slede gradski izbori, teško je verovati da će gradski parlament u sadašnjem sazivu donositi takvu odluku.

Sekretarijat za komunalne i stambene poslove za sada nema evidentirane podatke o zahtevima stambenih zajednica za angažovanje prinudnih upravnika. Oni podsećaju da cilj Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada nije uvodjenje prinudnih upravnika, već ostvarivanje javnog interesa kroz unapređenje uslova stanovanja gradjana, očuvanje i unapredjenje vrednosti stambenog fonda uz podizanje energetske efikasnosti i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu i racionalno korišćenje resursa.

U Ministarstvu građevinarstva je ranije rečeno Tanjugu da će komunalni inspektori narednih dana početi u svim gradovima da proveravaju da li su zgrade upisane i ako nisu da će imati rok od mesec dana da to urade i izjasne se ko će upravljati zgradom. Ako i to ne učine dobiće prinudnog upravnika.

Pomoćnica ministarke građevine Jovanka Atanacković je podsetila da je 12. decembra prošao rok od šest meseci za upis zgrada i istakla da to ne znači da one i posle tog datuma ne mogu da se registruju već samo da su se stekli uslovi za inspekcijski nadzor.

Prema rečima Atanackovićke, prvi zadatak prinudnog upravnika biće da registruje zgradu i da nakon toga sa stanarima popriča o daljem načinu upravljanja, dok stanari i dalje imaju mogućnost da izaberu upravnika – komšiju ili izaberu drugog profesionalnog upravnika, kojeg bi angažovali po ugovoru.

„Profesionalni i prinudni upravnik se svakako plaća, gradovi su bili u obavezi i većina njih se organizovala, a neki su sada u procesu donošenja odluke o visini naknade prinudnog upravnika. To će biti poslednji korak da se steknu uslovi i uvede prinudna uprava“ – kazala je ona.

Ako još uvek niste odredili i registrovali upravnika svoje zgrade, iskoristite priliku pre uvođenja prinudnog upravnika.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Pesničke večeri u biblioteci „Milutin Bojić“ u Borči

    Virusi haraju, broj gripoznih se duplirao