in

Još uvek bez prinudne uprave u zgradama

Iako je datum za registraciju stambenih zajednica istekao, nemarne i dalje ne kažnjavaju. Inspekcija će kontrolisati na koji način stanari biraju rukovodioce zgrada

Uprkos tome što je prošao rok za registraciju stambenih zajednica, stanari još neće plaćati penale. Uskoro mogu da očekuju da od inspektora dobiju dodatni rok da pronađu upravnike ili da ih preduhitre i u redovnoj proceduri, izaberu rukovodstvo. Na prinudne rukovodioce zgrada će se, po svemu sudeći, pričekati.

Iako Zakon o stanovanju predviđa kaznene mere protiv zgrada koje nisu postupile po njemu i do predviđenog datuma izabrale rukovodioce višespratnica, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ističu da poenta nije u kažnjavanju.

Kako kažu, u interesu je da stanari samovoljno dođu do najbolje opcije, a da prinudna uprava bude samo nužno i privremeno rešenje. Baš zato, iako je rok istekao, opštine još primaju prijave za registraciju.

„Nastavili smo da primamo zahteve, jer smo dobili takvu preporuku od resornog ministarstva“ – kažu u opštinama

Kako bi bile spremne za trenutak kad bude morala da zaživi prinudna uprava, veliki broj lokalnih samouprava radi na pripremi ove procedure.

Iako je po donošenju zakona bilo reči da će se organizacijom profesionalnog upraviteljstva za potrebe prinudne uprave baviti i opštine, to neće biti njihovo zaduženje.

„Nije predviđeno da jedinice lokalne samouprave zapošljavaju profesionalne upravnike za potrebe prinudne uprave, već će se birati licencirani, koji su zaposleni kod organizatora profesionalnog upravljanja i upisani u registar“ – objašnjavaju u Ministarstvu. 

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Deo Borče danas bez struje

    Od ove godine i deca mogu plivati za časni krst