in

Zajednička akcija čišćenja Vizelja kod BSK-a

Mnogo ekoloških akcija stoji iza Udruženja EKO Pančevački rit, oni ulažu veliki trud da bi prostor koji nas okružuje bio zdravije, čistije i lepše mesto za život svih žitelja leve obale.

Ovog puta sledi akcija čišćenja vodotoka kanala Vizelj, kod sportskog kluba BSK u Borči, u dužini od oko 700 metara.

Udruženje EKO Pančevački rit ovu akciju planira u nedelju 17.03.2019. godine, od 9 do 12 časova, zajedno sa kajak klubom BSK Borča, sportsko-ribolovnim klubom BSK Borča, udruženjem građana Bela čaplja, Zelenim brigadama i ostalim udruženjima sa leve obale.

Pozivaju se i roditelji sa decom da se priključe ovoj akciji, jer deca najbolje uče primerom, i priča svakako nije dovoljna, ako se dela ne vide, tako da je ovo idealna prilika da pokažemo deci kako treba i da počistimo zajedno ono što zagađuje i prlja našu sredinu.

Razume se, poželjno je i dobro da se akciji priključi što veći broj sugrađana, kako bi se pored kanala očistio i što veći prostor oko šetališta, za koje su nam se mnogi sugrađani žalili da je zatrpano smećem.

Zaista mislimo da sportskim ribolovcima i posetiocima nije teško da svoje smeće ponesu sa sobom i odlože ga na za to propisanom mestu. Potrudimo se da sačuvamo ovo prirodno bogatstvo u našem kraju jer retko koji gradovi mogu da se pohvale da su ovako nešto dobili na dar od MAJKE PRIRODE, navode iz Udruženja.

Mnogi građani su se žalili kako su klupe i kante na šetalištu oštećene, kako mnoge i nedostaju, ipak to nije opravdanje da svoje smeće ne ponesu sa sobom i bace ga na prvo za to određeno mesto.

Fotografije sa facebook stranice Udruženja EKO Pančevački rit pokazuju kako se pojedinci neodgovorno ponašaju prema našoj životnoj sredini.

Kako naselja leve obale imaju puno kanala, ujedno imaju i puno kritičnih ekoloških tačaka, jer neki građani kanale vide kao mesto za izlivanje otpadnih voda i odlaganje smeća. Zbog toga je EKO Pančevački rit već sprovodilo akcije čišćenja istih.

Jedna od takvih akcija bilo je čišćenje kanala u naselju Mali Zbeg, gde je količina fekalija u kanalima znatno usporavala i otežavala rad.

Prava je sreća imati ekološko udruženje u svom kraju, koje će se baviti problemima svih nas i često sama uraditi ono što je zadatak nadležnih ili čak nas – običnih građana.

Kanali su nam već godinama unazad zagađeni, prljavi, puni flaša i ostalog otpada, čak i kada se počisti, brzo pristigne novo, tako da je neophodno poraditi na edukaciji i kulturi naših sugrađana.

Dolazi nam proleće i bilo bi zaista divno da ga dočekamo čistiji nego ikada pre i zato priključimo se svi!

Foto: Zelena Iskra

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Krnjača dobija nove vodovodne cevi

    Od sutra saobraćajna policija u pojačanoj kontroli!