in

Bez uviđaja policije nema naplate oštećenja nastalih od udarne rupe

Rupe na saobraćajnicama širom prestonice zadaju muke stanovnicima glavnog grada naročito u zimskim mesecima.

A da oštećenja na kolovozu sekiraju vozače automobila, pokazuju i žalbe upućene „Beokom servisu“ gde Beograđani negoduju zbog probušenih guma i okrnjenih delova svojih četvorotočkaša usled upada u „kratere“.

Međutim, malo njih se odluči da oštećenja naplati uz pomoć gradskog preduzeća, pa su tako od 1. oktobra 2021. godine do 24. januara 2022. nadležnom preduzeću „Putevi Beograda“ stigla 33 zahteva za naknadu materijalne štete.

– U slučaju kad građanin ošteti svoje vozilo usled upada u rupu (ili oštećenja) na kolovozu, da bi ostvario pravo na naknadu štete, neophodno je da obavesti Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako bi službeno lice sačinilo Zapisnik o izvršenom uviđaju saobraćajne nezgode – objašnjavaju, za „Novosti“, u JP „Putevi Beograda“.

Ovaj zapisnik je jedini relevantan dokaz da je oštećenje nastalo, jer upravljač puta nije održavao saobraćajnicu.

Kako navode nadležni iz ovog gradskog preduzeća, naknadu štete isplaćuje osiguravač, odnosno, osiguravajuće društvo sa kojim „Putevi Beograda“ imaju zaključen ugovor o pružanju usluga osiguranja od odgovornosti iz delatnosti. Zahtev, kako podvlače, isključivo može da podnese vlasnik vozila, i to na adresu „Puteva Beograda“.

Uz zahtev građani treba da dostave i sledeću dokumentaciju:

 • zapisnik o izvršenom uviđaju MUP
 • zapisnik o oštećenju vozila ovlašćenog osiguravajućeg društva,
 • očitanu saobraćajnu dozvolu i ličnu kartu,
 • kopiju vozačke dozvole i
 • kartice tekućeg računa.

Takođe, i račune o kupljenim delovima ili izvršenim uslugama na otklanjanju štete u skladu sa Zapisnikom o oštećenju vozila ukoliko je bilo popravke. A za sva vozila uzeta na lizing neophodno je da korisnik dostavi pismeno ovlašćenje lizing kompanije – kažu u ovom preduzeću.

Na probušenu gumu i ulubljenu felnu nedavno se i „Beokomu“ požalio jedan stanovnik Čukarice koji je servisu postavio pitanje da li je moguće da naplati štetu u iznosu od više od 100 evra, jer je oštetio gumu i felnu zbog rupe na pružnom prelazu u Ulici Stevana Filipovića u Železniku.

A, da rupa u prestonici u prethodnih nekoliko dana ima „na svakom ćošku“ pokazuju i podaci nadležnih iz JP „Beograd put“ koji, kako smo nedavno izvestili, dnevno zakrpe i do 700 rupa na kolovozima.

Zbog čega se malo građana odluči da preko javnog preduzeća dobije obeštećenje nije poznato, dok pojedini navode da i nikada nisu čuli za ovu opciju. Na pitanje „Novosti“ kolika je minimalna, a kolika maksimalna visina naknade štete u ovim slučajevima rekli su nam da ona ne postoji.

Za povede i do 250.000 dinara

Osim za oštećenja na automobilima, građani obeštećenje mogu da dobiju i zbog povreda nastalih usled upada u rupu, šaht ili ujeda pasa. I u ovim slučajevima naknade štete mogu da se naplate preko gradskih preduzeća, odnosno, komisija za naknadu štete koje imaju ugovore sa osiguravajućim kućama. Pa, tako, građani od pojedinih povreda mogu da „zarade“ i do 250.000 dinara.

Izvor: Novosti

  Prijavite problem, a mi ćemo probati da pomognemo!
  Šta misliš o ovome?

  Leave a Reply

  GIPHY App Key not set. Please check settings

   „Da se struka pita“ BG voz bi išao do Pančeva

   Glasajte za Anastasiju iz Padinske Skele da postane „Мiss Interneta 2021“