in

Pomozimo Sari (15) koja se izlečila od leukemije, ali se bolest vratila

Sredstva su Sari potrebna za transplantaciju koštane srži, putne troškove kao i troškove smeštaja u toku lečenja

Sara Prljinčević je ove godine krenula u srednju školu, ali je sa svojim školskim drugarima klupu delila samo dve sedmice.

Povratak opake bolesti, akutne leukemije, zaustavio je njene tinejdžerske snove i bezbrižnu svakodnevicu, ali uprkos svemu, ova devojčica ne skida osmeh sa lica.

Ušla je harbaro u borbu za život, kako nam objašnjava Sarin otac Milan, ulivajući nadu svima da će i drugi put izaći kao pobednica.

Sve je počelo 2018. godine, kada joj je prvi put ustanovljeno da boluje od leukemije.

„Posle Nove godine 2018. Sara se razbolela. Žalila se da je boli uvo. Otišli smo u dom zdravlja i rezultati krvne slike su bili očajni. Odmah smo dobili uput za Institut za majku i dete, gde su nas odmah primili. Krenulo je ispitivanje i dobili smo loše rezultate, konstatovana joj je akutna limfoblasna leukemija, veoma česta kod dece“, započeo je priču Sarin otac Milan za Telegraf.

Kako kaže, bio je to šok za čitavu porodicu. Ipak, Sara je tada, iako na pragu 11. godine, pokazala pravu borbenost.

„Šest meseci smo bili u bolnici, a onda je još godinu i po dana lečenje nastavljeno kod kuće. I uspela je da se izlečena, za šta smo zvanično dobili potvrdu 2020. godine. Uglavnom se povratak bolesti javlja ili u toku lečenje, ili neposeredno posle završetka lečenja, ali se kod nje to desilo posle četiri godine. Bukvalno se opet javila, desetak dana pre odlaska na kontrolu za leukemiju. Čak ni doktor nije mogao da veruje da se bolest opet vratila. Ali jeste. Krenuli smo sa daljim terapijama, ali odgovor na njih nije bio adekvatan. Kao jedini način da se izleči postavilo se presađivanje koštane srži, objašnjava Milan.

Zbog toga je Sarina porodica odlučila da nađe kliniku u inostranstvu koja bi joj pomogla. Traganje za klinikom je još u toku, a pretpostavlja se da će za lečenje morati da izdvoje, pretpostavlja se, i do 300.000 evra.

„Želim kao otac sve da uradim da joj pomognem da ponovo pobedi leukemiju“.

Inače, Sara se već dva meseca nalazi na bolničkom lečenju, ali ne klone duhom. Snaga je čitave svoje porodice.

„Ona je veoma pozitivna, mnogo više od mene i supruge. Nasmejana je stalno. Jedino što ne voli jeste da se dele njene fotografije na kojima se vidi da je bolesna, jer ona trenutno, zbog terapija, nema kosu. Ne znam da je neko tako bolestan, a toliko vedrog duha. Ona nama uliva snagu“, priča otac.

„Svaki put kad se čujemo, a čujemo se sto puta dnevno, ona se stalno smeje. Stalno je pozitivna, šali se. Ona razume sve, shvata sve, i opet nije klonula. Bog nam je podario takvo dete kakvo se može poželeti“.

Inače, Milan deo svetske „airsoft“ zajednice, što mu je omogućilo da stekne brojne prijatelje iz regiona i inostranstva koji su se odmah uključuli u organizovanju humanitarnih događaja i akcija za Saru.

„To je bila kao neka sreća u nesreći. Stvarno nam pomažu ljudi sa svih strana. Recimo, trenutno, hrvatski „airsoft“ savez organizuje humanitarne gejmove za Saru“, kaže Milan.

Sari predstoji dugi period lečenja i teška borba za život.

Porodica je iscrpela sve finansijske mogućnosti i moli sve ljude dobre volje da pomognu kako bi se Sara vratila normalnom životu. Sarina majka radi u Knjižari Čičak iz Borče koja takođe skuplja priloge i donacije.

Sredstva su joj potrebna za transplantaciju koštane srži, putne troškove kao i troškove smeštaja u toku lečenja.

Ispod imate kako možete pomoći Sari, a možete otiči i do Knjižare Čičak u Borči i tamo donirati.

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

KOŠAVA SINOĆ PRAVILA HAOS Vetar obarao bandere, isčupana stabla popadala na automobile, a mnogi su ostali i bez struje

BEOGRADSKI VETERINARI SPASILI LABUDA Bio je nasukan na kopnu i nije mogao da se vrati u vodu, a sada veselo pliva Dunavom!