in

Vrbica i ove godine obeležena u crkvi u Borči

Vrbica i ove godine obeležena u crkvi u Borči

Lazareva subota ili Vrbica je pored Uskrsa i Božića još jedan praznik u srpskom narodu koji se obeležava sa mnogo običaja koji odišu srećom i dobrim raspoloženjem.

Lazareva subota, u srpskom narodu poznata i kao Vrbica, obeležava se od 4. veka. Posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije koga je, prema predanju, Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih četiri dana posle smrti.

Posle Lazarevog vaskrsavanja Isus je svečano ušao u Jerusalim a masa razdraganog sveta ga je svečano dočekala. Pored ostalog u rukama su nosili i palmine grančice. Koliko god ovo na prvi pogled delovalo čudno, u ovom činu leži simbolika današnjih vrbovih grančica koje se blagosiljaju u crkvi i dele vernicima, pa i samog naziva praznika – Vrbica.

Vrbica i ove godine obeležena u crkvi u Borči - 2014

Današnje vrbove grančice zamena su za palmine grane kojima je Isus dočekan u Jerusalimu. Baš vrba je verovatno izabrana zbog još jedne simbolike, ovoga puta prisutne kod starih Slovena – ovo drvo simbolizuje napredak i podmlađivanje a odagnava bolest i mnoga druga zla.

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao „Pustite decu k meni jer takvih je Carstvo nebesko“.

Danas, sa grančicama u rukama, venčićima na glavama i zvončićima oko vrata zajedno sa roditeljima i sveštenicima deca kreću u litiju oko hrama.

Deca se naročito raduju zvončićima koje im roditelju kupuju okačene o srpsku trobojku. Oni i njihovo zveckanje simbolizuju pobedu života nad smrću, kako Lazara, tako i Isusa koji će vaskrsnuti sledeće nedelje – na Uskrs.

Vrbica i ove godine obeležena u crkvi u Borči - 2014 class=

– Valja, kažu stari, zbog toga decu obući svečano i pustiti ih da se raduju jer je ovo njihov dan. S obzirom da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, odrasli treba da su uzdržaniji. Nije dobro na Lazarevu subotu igrati i pevati.

Mi smo i ove godine posetili najstariju crkvu na levoj obali, Crkvu Svetog oca Nikolaja u Borči. Bilo je mnogo raje, vreme je poslužilo, sunce je bilo naklonjeno deci pa je Vrbica bila bila i vesela i lepa.

Vrbica i ove godine obeležena u crkvi u Borči - 2014 class=

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sajmon Henšo posetio Krnjaču

    Izbeglice u Krnjači gube izbeglički status

    Učenici OŠ “Vasa Pelegić“ pobedili na konkursu „Drugarstvo“

    Učenici OŠ „Vasa Pelagić“ pobedili na konkursu „Drugarstvo“