in

U Ovči će biti nastavljena izgradnja „socijalnih“ stanova

Svetski dan izbeglica Srbija dočekuje sa 24 otvorena gradilišta na kojima niču stanovi za prognane iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Za nekoliko dana biće useljena dvehiljadita porodica koja je krov nad glavom dobila u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP).

Ceo projekat stambenog zbrinjavanja trebalo bi da bude gotov za dve i po godine, do kada će da bude rešeno stambeno pitanje više od 7.000 porodica.

Uskoro treba da počnu pregovori za novih 230 stanova u beogradskom naselju Ovča, takozvana Ovča 2 – najavljuje, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice.

Već je 5. marta 2018. godine useljeno 235 porodica u Ovči, završava se 270 stanova u Kamendinu (Zemun Polje), projektuju se 132 stana u Naselju dr Ivana Ribara na Novom Beogradu… Dodatno su obezbeđene montažne kuće, paketi građevinskog materijala i kupljena seoska domaćinstava.

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice

Iako je Međunarodna donatorska konferencija održana još 2012. godine, prošlo je nekoliko godina do prvih građevinskih radova i trošenja sredstava obezbeđenim kroz ovaj projekat. Kasnilo se oko dve i po godine, ali su sada radovi ubrzani.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja, kako kaže Cucić, pokazao se kao veoma dobar i slično rešenje trebalo bi potražiti za interno raseljene sa Kosova i Metohije, čiji broj se ne smanjuje. Dok se broj izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa više od pola miliona sveo na 28.000, broj interno raseljenih ne smanjuje se godinama sa 200.000.

Očekujemo da se ispune potrebe tih ljudi, da se uključi međunarodna zajednica – kaže Cucić.

Ugašeni kolektivni centri

Svi kolektivni centri za izbeglice su ugašeni, osim nekoliko na teritoriji Kosova i Metohije. Neki su pretvoreni u prihvatne centre za migrante, kojih je 18 širom Srbije.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Leto počinje danas u 12 časova i sedam minuta

    Danas bez struje sugrađani u Borči, Krnjači i Padinskoj