in

U domovima zdravlja na Paliluli trijažne ambulante, ali se primaju i hitni slučajevi

Kako je i najavljeno, u svim domovima zdravlja u Srbiji počele su da rade trijažne kovid ambulante, namenjene građanima sa simptomima, koji mogu ukazivati na zarazu virusom korona.

Građani sa otežanim disanjem, povišenom telesnom temperaturom, kašljem, treba da odu što pre na pregled u ove ambulante, koje će biti otvorene od 7.00 do 22.00 časa.

Ambulante u domovima zdravlja uvedene su kako bi sugrađanima koji sumnjaju na korona virus bilo omogućeno da se u što pre jave na preglede.

Time je omogućeno da se reaguje na vreme, urade klinički pregledi, dijagnostika i zavisno od simptoma, pacijent uputi u samoizolaciju, uz korekciju terapije ili na bolničko lečenje.

Kako to zapravo izgleda?

U domu zdravlja Palilula u Danilovoj trijažno mesto za pacjente koji sumnjaju na korona virus ima zaseban, bočni ulaz.

Time je obezbeđeno da ne dolaze u kontakt pacjenti koji sumnjaju na korona virus, sa pacjentima koji se javljaju zbog drugih tegoba.

Svi ostali pacijenti, pa i oni kojima je potrebna terapija za hronične bolesti, upućeni su i dalje na telefonski kontakt.

Telefonske linije domova zdravlja su izuzetno opterećene jer se terapije i e-recepti poručuju telefonom.

Pacijenti zovu da produže terapiju i sutradan mogu da uzmu lekove. Smanjen je obim posla, ali primamo hitne slučajeve zbog hroničnih i drugih bolesti, povreda… Ujutru je više pacijenata koji dolaze da prime injekciju, na previjanje ili skidanje konaca – kažu u zdravstvenoj stanici u Borči

Dakle, povrede i hitni slučajevi su i dalje razlog da se javite u dom zdravlja, sve drugo možete obaviti i dalje putem telefona.

Napominjemo još jednom, u svim domovima zdravlja odvojene su posebne trijažne ambulante za sve one koji imaju simptome i sumnjaju da su zaraženi korona virusom.

Podsećamo, Ministarstvo zdravlja pokrenulo je i portal na kome možete izvršiti procenu svojih simptoma i stupiti u kontakt sa nadležnim zdravstvenim institucijama.

Foto: Tanjug

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

madlenianum

I Madlenijanum emituje svoje predstave na internetu

Mladić iz Borče podsetio nas je da ne zaboravimo na humanost (VIDEO)