in ,

Preporuka Ministarstva zdravlja : Idite u ambulantu , čim se pojave simptomi Kovid-19

dom zdravlja palilula

Građani koji osećaju simptome zaraze novim koronavirusom mogu da dođu u kovid ambulante koje su otvorene u domovima zdravlja širom Srbije.

Više nema potrebe za zakazivanjem pregleda telefonom, a ambulante će raditi od 7 do 22 časa.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao je za RTS da će građani koji imaju otežano disanje, povišenu telesnu temperaturu i kašalj u novootvorenim kovid ambulantama dobijati usmerenja za odlazak u samoizolaciju ili na dalje lečenje u bolnicama.

„Uočili smo da se naši građani dosta kasno javljaju na pregled, tek posle trećeg, četvrtog dana, kada postaju febrilni, što komplikuje njihovu kliničku sliku“, naveo je Berislav Vekić i dodao da će ambulante rasteretiti lekare koji se u bolnicama brinu o pacijentima sa težim simptomima.

Ambulante će raditi od 7 do 22 časa, a osobe koje osećaju simptome moći će da odu do doma zdravlja i tokom trajanja policijskog časa. Više nema potrebe za zakazivanjem pregleda putem telefona.

„Nakon 22 sata mogu automatski da odu u ustanove sekundarnog, odnosno tercijarnog nivoa, odnosno na infektivnu kliniku i bolnice opšteg tipa“, naveo je Vekić, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Kako je naveo državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, nakon kliničkog pregleda u domu zdravlja, odlučiće se da li je potrebno da pacijent ide na sekundarni nivo ili u samoizolaciju.

Izvor : RTS

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Ne nasedajte na lažne poruke, policija traga za odgovornima

    namirnice

    Da li dezinfikovati kupljene namirnice ?