in

Turistička tura „Last minute Kotež“ održana u subotu (FOTO + VIDEO)

Najavljena „turistička“ tura „Last minute Kotež“ održana je u subotu 10. oktobra u Kotežu n četiri predviđene lokacije i okupila je veliki broj sugrađana i medija.

Svi kojima je ova akcija izazvala interesovanje, okupili su se na prvoj lokaciji gde su ih sačekali zeleni kokteli dobrodošlice.

Tura je započeta kod nelegalnog objekta nadomak koga se nalaze i gomile smeća i starog nameštaja. Vlasnik ovog objekta sakuplja i hrani pse lutalice koji svakodnevno napadaju sugrađane.

Na kraju ove prve ture, aktivisti i sugrađani su zasadili tuje u deo parkića koji nikada nije obnovljen. U parku je bio i tužni klovn koji dugo nije imao koga da animira, jer deca više ne dolaze.

 

Ovu akciju podržao je poznati umetnik Rambo Amadeus, koji je istaknut i kao eko aktivista, kao i poznati reperi iz Koteža.

Lokacija broj dva je bio kanal Kalovita, na kome starosedeoci Koteža pamte da su pecali i kupali se u njemu, a koji danas predstavlja ekološku katastrofu punu fekalija.

Postavljene ležaljke i pecaljke su bile simbol kako je nekad bilo na tom mestu, na kom je danas nažalost nemoguće uživati.

Kao treća lokacija izabran je nasip koji je za vreme vanrednog stanja postao jedna ogromna deponija. Preko 60 deponija je niklo za vreme vanrednog stanja.

Postavljen roštilj i muzika su upotpunili atmosferu piknika na nasipu, samo jezivi prizori đubreta su kvarili taj ambijent i sliku prirode.

Poslednja lokacija bila je Jojkićev Dunavac, nekad prelepi kanal, a danas groblje labudova i ostalog živog sveta. 

U znak na sećanje da je tu uginulo 17 labudova, deca su simbolično pustila u vodu papirne labudove.

Osim UG Kotež, ovu akciju pomogli su i aktivisti Eko pančevački rit, Bela čaplja, Pravo na vodu, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Rambo Amadeus, Dobrica Veselinović i mnogi drugi.

Ono što je najupečatljiviji utisak je prisustvo i podrška naših sugrađana i mlađih i starijih, koji su došli da podrže akciju, iako ovo nije bila tura predviđena za to.

Ovo nam svima daje nadu da se ekološka svest građana budi!

Foto i video: UG Kotež

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Deo Borče sutra bez vode zbog najavljenih radova

    Zbog niskih temperatura od danas u Beogradu topliji stanovi