in

Tri meseca od čišćenja kanala, a „Drenik“ ponovo zagađuje u Krnjači (FOTO)

Pre tri meseca preduzeće Drenik ND sa Pančevačkog puta, iz Krnjače, očistilo je kanal po nalogu Vodoprovredne inspekcije i to nakon višestrukih pritisaka i prijava od strane udruženja Eko Pančevački rit.

Nažalost, mulj koji je tada izvađen iz kanala i koji je nepoznatog sastava, jer se taložio od otpadnih voda iz fabrike, još uvek nije u potpunosti uklonjen već je ostavljen pored kanala.

Daleko veći problem je činjenica da se u kanal ponovo ispušta otpadna voda iz fabrike, a golim okom je vidljivo da je u pitanju voda koja nije prečišćena, iako je Drenik krajem novembra navodno pustio u rad sistem za prečišćavanje.

JVP Srbijavode, izdala je ovom preduzeću dozvolu za ispuštanje prečišćenih otpadnih voda koja važi do oktobra ove godine, ali postavlja se pitanje ko kontroliše da li je voda koja se ispušta zaista i prečišćena.

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove kažu da od početka godine nije bilo prijava povodom ispuštanja otpadnih voda iz ovog pogona. Međutim, nadležni inspektori će izaći na teren, a nakon utvrđenog činjeničnog stanja preduzeće neophodne mere.

Gospodo iz ministarstva zaštite životne sredine izvolite zaradite svoje plate koje primate od poreskih obveznika. Izađite na teren i vidite šta nam se dešava sa životnom sredinom, u kancelarijama toga nema – objavilo je udruženje Eko Pančevački rit

Kako saznajemo, udruženje će ovog puta protiv „Drenika“ podneti prijavu Ministarstvu za zaštitu životne sredine i Vodoprivrednoj inspekciji i tražiće uzorkovanje mulja kako bi se utvrdilo koliko je štetan.

Pripadnici Udruženja dva puta su se sastajali sa direktorom ove fabrike, ali nisu mogli da se dogovore oko rešenja problema.

Osim što su svoje žalbe poslali na adrese nekoliko inspekcija, pokušavali su, i nakon neuspelih pregovora, da ponovo stupe u kontakt sa nekim iz „Drenika“, ali bezuspešno.

Kako su u novembru rekli u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, inspektori za zaštitu životne sredine krajem oktobra su uradili vanredno ispitivanje vode. Prema izveštaju koji je tada načinjen, utvrđeno je da nema prekoračenja graničnih vrednosti zagađujućih materija u vodi.

I pored ovih rezultata uzorkovanja, članovi Udruženja „Eko-Pančevački rit“ zabrinuti su zbog ispuštanja otpadnog mulja, jer u okolini kanala još nema ni biljnog ni životinjskog sveta.

A kako sada izgleda sporni kanal i koliko je voda zaista prečišćena, jasno se može zakljućiti iz priloženih fotografija!

Foto: Eko Pančevački rit

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

I danas i sutra u Borči će potrošači biti bez vode zbog radova

Vetar u Jabučkom oborio stablo, u Borči pretio da odvali metalni lim sa ogromne reklame